• TENK PÅ SIKKERHETEN: I tillegg til å tenke sikkerhet i hjemmet, så må du være forsiktig på veiene.

Det bor rundt 16.500 mennesker i de tre Solør-kommunene Våler, Åsnes og Grue. Jobben til brannvesenet og feiervesenet er superviktig.

- Det blir mindre og mindre husbranner enn det var før. Folk har blitt flinkere og er mer oppmerksom på hvordan de fyrer. Det blir også mer vanlig at man har andre oppvarmingsmuligheter hjemme, som en varmepumpe, sier Geir Håkon Kirkelund.

Færre pipebranner

Statistikken viser også at det er færre pipebranner nå enn før. Men folk har ikke sluttet å bruke peisen, og en sotete pipe trekker dårlig. Ved fjerning av sot og bek i pipa vil det redusere faren for brann.

- Vi har en årlig sjekk av pipene hos innbyggerne, og da er det viktig at luker, spjeld og trekkventiler er lukket igjen under sjekk, sier Kirkelund. 

Hvis ikke pipa blir sjekket kan dette føre til at den tetter seg, og videre kan det bli en trykkeksplosjon. I verste fall kan dette føre til husbrann. 

- Når vi er rundt på boligtilsyn gir det oss muligheten til å tipse folk om hvordan de fyrer riktig. Det er alt for mange som fyrer med søppel eller med alt for lite luft. Boligtilsyn er lovpålagt i Norge, sier Kirkelund.

Mer bevisste folk

Grunnen til at det blir færre og færre husbranner tror brannvesenet er at folk er mer bevist på hva de gjør, og hva de fyrer med. Det er også blitt mer vanlig med andre oppvarmingsmetoder. 

- Jeg tror at grunnen til at det har blitt mindre husbranner et at folk er mer bevisst. Det er mer vanlig med seriekoblet brannvarsler, og andre oppvarmings- måter enn å fyre i peisen, sier Kirkelund.

November, desember og januar bruker å være de mest aktive månedene for brannvesenet. Når jula kommer, så finnes det alt for mange tilfeller hvor folk har gammelt julelys, med sprøe og ødelagte ledninger. Brannvesenet anbefaler folk å gå gjennom julepynt, og kaste alt av dårlige lys. Det forteller også at å bytte ut julebelysningen kan være lurt. 

- Første desember er røykvarslernes dag. Det er viktig at alle sjekker at røykvarslerne i huset fungerer, og man skal passe på å få byttet batteri ofte. Det er også nødvendig at man har minst en røykvarsler i hver etasje. Spesielt på soverommene, sier Kirkelund.

Dersom en brann skulle oppstår er det viktig å varsle brannvesenet raskt på telefon 110. Er det en liten brann kan du prøve å slukke den, men man skal fokusere på å redde, varsle og så slukke.