• HÅNDARBEID: Elevene fikk også se og lære hvordan man kardet ull i vikingtiden.

Elevene fikk demonstrasjoner av forskjellige aktiviteter og fikk også prøvd seg litt selv. 

- Målet med dagen er at elevene skal få et kort innblikk i håndverk og tradisjoner fra vikingetida, og at dette skal vekke litt nysgjerrighet og lyst til å lære mer. Det er også tips til lærerne om ting de kan jobbe med når de gjennomgår denne spennende tidsperioden i norsk og lokal historie, sier Ingunn Sawa fra Jara skole. 

- Vandrer i «vikingenes rike»

Elevene fikk blant annet se håndverk, dagligliv på boplassen i «Skogen» ved Jara skole, det var mat på bål i «Vikinghuset» ved Jara skole, forskjellige leker og tevlinger på Ommestad, de fikk lære om runer og det var ut på tur med hest og vogn med Ole Viktor Larsen og Anne Lise Skoglund som fortalte underveis om de 3 sentrale gårdene fra vikingtiden i Hof: Borg, Hov og Tinghaug. 

- Her på Ommestad gård i Hof er det gjort vikingfunn, flere gravfunn blant annet av kvinnegraver. Det var veldig stor aktivitet her i Hof i vikingtiden. Det er et veldig spennende område og vi vandrer egentlig i vikingenes rike, forteller Sawa. 

Det er mange som står bak Vikingdagen i Hof, som også hele tiden videreutvikles. 

-  Vi er kjempeheldige som har et så stort engasjement i lokalmiljøet! Det er med folk fra Hof Bygdekvinnelag, Hof Historielag og Hof Husflidslag, også andre som ikke er tilknyttet noe lag eller forening - men som gjerne vil bidra på Vikingdagen. Elever fra Jara skole er også med som guider på turen med hest og vogn, fortsetter Sawa. 

Lærerik dag for flere

Senere på dagen kom det også gjester langveisfra. 

- Det kommer en delegasjon fra Säffle kommune i Sverige, de vil gjerne komme hit for å se hvordan vi arrangerer Vikingdagen. De vil lære av oss og det er kjempespennende! Det er totalt 75 elever som er med på Vikingdagen i år og dette er en årlig seanse som vi stadig videreutvikler, forteller Sawa. 

Det har blitt arrangert Vikingdag i Hof i flere år allerede og det er ingen planer om noe annet. 

- Randi Mælum og Anne Lise Skoglund er initiativtagere og de virkelige ildsjelene. Jeg håper jo virkelig vi kan fortsette, dette er en flott dag som elevene samtidig lærer veldig mye av, smiler Ingunn Sawa.