Trygg trafikk har gjennomført over 25.000 tellinger av refleksbruk i alle norske fylker, med over 1000 tellinger per fylke i november til desember 2018.

GLEMMER REFLEKS 

Omtrent halvparten av innbyggerne i Hedmark bruker refleks. Til tross for at det på landsbasis har vært en økning, påpeker kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Anne-Helen Hansen, at dette ikke er godt nok.

– Hvorfor så mange dropper refleks er mye knyttet til at folk glemmer det. Vi har det ofte travelt når vi går ut av døra, og en tidligere opinionsundersøkelse vi hadde i fjor viser at 7 av 10 oppgir dette som grunn. I tillegg tenker mange at de bare skal ut en kort tur, men man har ingen garanti for at det ikke skjer noe alvorlig eller mindre alvorlig, selv på korte turer, sier Hansen.

IKKE LA DEG LURE AV GATELYS

– Det er en feilslutning å tro at du er synlig i gatelys. Sannheten er tvert i mot at lys fra gater, butikker og trafikk stjeler så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig. 8 av 10 synes det er vanskelig å oppdage fotgjengere i mørket selv der det er gatelys, forklarer Hansen.

 Hvordan kan vi bli flinkere til å bruke refleks?

– Et konkret råd er å feste refleks på alle ytterjakker. Vi kan også legge den tilgjengelig i gangen slik at vi husker på den når vi går ut av døra. Vi har ingen liv å miste, avslutter Hansen.