• NYTT TILBUD: Våler Torvdriftmuseum blir med for første gang i år på gardtassing.
  • 5. OG 6. AUGUST: Sett av helgen allerede nå til gardtassing i Solør.

Årets gardtassing er den 11. i rekken og både Bryggerhuset på Austvang i Hof og Syversætre gard på Flisa, har begge vært med siden oppstarten. Vesterhaugen i Våler med Helen Davey har vært med siden 2009, mens Braskerudsætra med Erik Fleischer ble med i 2010. 

Nytt for året, er at Våler Torvdriftmuseum også skal være med. Museet er en privat stiftelse. 

- Våler Torvdriftsmuseum har røtter tilbake til torvskolen som «Det norske myrselskap» opprettet i Våler i 1918, og viser utviklingen fra tidligere tiders torvdrift til moderne torvdrift. Her kan du se gjenstander knyttet til torv, som brensel, isolasjon, jordforbedring, plantedyrking og torvtak, forteller styreleder Ida Kristin Lie. 

Museet blir åpent begge dager, og det blir omvisning klokka 12.00 både lørdag og søndag.

- Du kan ta en tur ut på torvmyra, og drikke kald rabarbrasuppe som var arbeidernes tørstedrikke, forteller Lie.

skapt engasjement 

Gardtassing er et merkenavn som også har blitt kjent utenfor Solørs grenser, og selve navnet har også skapt engasjement.

- Vi har «modernisert» begrepet, det heter jo egentlig «å gå gardtars», men det finnes jo også lokale varianter av navnet. Det er mulig det er «politisk ukorrekt», men vi bruker altså gardtassing, sier Randi Mælum, fra Bryggerhuset på Austvang. 

Folk kommer også langveisfra, for å delta på gardtassing i Solør. 

- Vi har hatt folk på besøk fra Østerdalen, Elverum, Hamar, Løten, Odalen og Kongsvinger-distriktet, forteller Mælum.

nytt tema hvert år

Selv om de ikke alltid har vært like tydelig på det, så har de hvert år et eget tema under gardtassinga.

- Tema for året er mekanisering i landbruket, og da passer det jo bra at Våler Torvdriftmuseum er med. De viser jo nettopp utviklingen fra oppstart til i dag og der har jo mekaniseringen vært meget avgjørende, sier Mælum.

Det kommer til å bli vist fram både gamle og litt nyere redskaper på gårdene som er med.

-  For to dager siden satte vi poteter på den gamle måten, for hånd. På gardtassinga i august, skal vi ta opp potetene med hest, og da kan folk komme og se på, eller bli med og plukke poteter, sier Mælum. 

På Vesterhaugen i Våler, skal det også vises fram gamle redskaper.

- Vi tenkte vi skulle vise fram gamle slåttonn-redskaper, men vi har ingen hest som er sterk nok lenger. Uansett skal vi vise fram litt forskjellig, sier Helen Davey. 

På Braskerudsætra skal det vises fram gamle melkemaskiner. 

- vi er bærekraftige

2017 er FN's internasjonale år for bærekraftig turisme for utvikling.

- Der mener vi at vi treffer midt i blinken, vi er jo bærekraftige! Og du trenger ikke å reise langt, vi finnes jo her i Solør, ler Davey. 

Sett av helga 5-6. august allerede nå og bli med på gardtassing i Solør. Som de selv frister med: «Opplæv kultur, natur, tradisjoner og identitet i de vide Solørbigdom»!