• KJENTE POSTKASSER: Disse kassene er det mange som kjenner igjen, etter flere sesonger med toppturer i Åsnes.

Toppturer har blitt veldig populært i Åsnes, og det har vært en økning i antall deltakere hvert år siden oppstarten i 2006. Mange topper har vært med flere ganger, mens noen byttes ut enkelte år. I år er det 12 toppturer, og det er mange kjente topper med også i år.

Folkehelsekoordinator Gunvor Husberg Aaslie, har snart alt klart til ny sesong:

- Alle årets topper har vært med tidligere, men det er en endring fra i fjor. Hærvkroken i Åslia erstatter Buttaråsen i år. Vi er avhengig av løypeansvarlige for de forskjellige toppene, og det er en jobb som gjøres på dugnad år etter år, sier Aaslie.

løypeansvarlige på dugnad

De løypeansvarlige stiller opp på dugnad, og gjør en uvurderlig jobb:

- Ja, de er vi helt avhengige av. De setter opp postkassene, merker opp løyper, oppdaterer løypebeskrivelsen og følger opp utover i sesongen. Er det noen som har tips om nye topper og løypeansvarlige, så er det bare å ta kontakt med meg, men med nye topper må vi også ha grunneiers tillatelse, sier Aaslie.

Myrmoen som topptur er et tema for mange hvert år:

- Ja, Myrmoen blir kommentert hvert eneste år, «det er jo ingen topp» sier folk. Toppene skal være delt rundt i kommunene, og det er også viktig med framkommelighet. Det skal være et lavterskeltilbud, det vil si at alle skal kunne delta, enten du har med barnevogn eller bruker rullator. Alle løyper er dessverre ikke tilrettelagt for det, derfor har vi med Myrmoen hvert år, forklarer Aaslie.

fortsatt mange som ikke har gått toppturer

Selv om det har en jevn økning med deltakere hvert år, er det fortsatt mange som ikke har tatt sin første:

- Ja, det er en av grunnene til at vi beholder Myrmoen også. Den er ikke like «skremmende» som mange av de andre turene våre, og det har jo blitt et kjempefint turområde generelt der også. Myrmoen er absolutt en fin runde man kan starte med, før det kanskje blir noen av de andre turene vi tilbyr, sier Aaslie.

I fjor var det over 21.000 registrerte turer, en økning fra drøye 19.000 turer året før. Flere og flere barn deltar også:

- Vi kan lokke med fine premier, og vinnerne trekkes vilkårlig blant de som har levert inn kort. I hovedtrekningen er førstepremien på 5.000 kroner, mens for barna er det gavekort som gjelder. I tillegg til Åsnes kommune, har også flere andre bedrifter sine egne interne konkurranser, forteller Gunvor Husberg Aaslie. 

Oversikt over de respektive toppene, med kartbeskrivelser, finnes kommunens hjemmeside og på Biblioteket på Rådhuset. Der får du også klippekort, og det er også lagt ut klippekort andre steder i kommunen.