Litteraturfestivalen i Grue har utviklet seg fra år til år, og tar steget videre år. Årets festival arrangeres fra 11. til 19. november, og med på laget har de i år fått Erik Lukashaugen fra Elverum.

Han skal tonesette dikt av Tore Hestbråten fra Grue Finnskog, og målet er å ha 10 til 15 låter klare når festivalen arrangeres i november.

- Jeg har en stund samarbeidet med forfatteren. Hestbråten har mange dikt jeg har fått veldig sansen for, og derfor er dette et veldig spennende prosjekt. Nå skal jeg lage en hel plate ut fra diktene hans, sier Lukashaugen.

Snakker ikke solung selv

Hestbråten selv synes det er stas at musikeren, med opphav i Grue, skal ta for seg diktene hans. Imidlertid snakker Erik Lukashaugen alt annet enn solung til daglig.

- Derfor har jeg måttet ha en del samtaler med Hestbråten for å skjønne hvordan han uttaler de ulike frasene og ordene. Jeg vil fremføre dette på en måte som gjør at dialekten kommer skikkelig frem, sier Lukashaugen.

Å prate solung synes han er vanskelig, men når dialekten skal synges blir det enklere. Derfor tror han ikke det blir noe problem å komme i mål med opptil 15 låter.

Fornøyd festivalleder

Helen Evenstad er leder for festivalen, og er glad for å ha fått Lukashaugen med på laget i år.

- Det er helt klart viktig for oss. Samarbeidet startet så smått i fjor, og Erik hadde en kjempefin opptreden på kafeen på Tjura da. Ikke så lenge etter dette begynte vi og snakke sammen om årets festival, sier Evenstad.

Hun har selv hørt Lukashaugen synge en del på dialekt, og sier at det er mer enn godkjent.

- At materialet som presenteres blir helt lokalt for oss er kjempeflott, og vil gi en flott ramme rundt årets festival, sier Evenstad.

Planleggingen av årets litteraturfestival har ikke startet for alvor ennå, men Hestbråten blir en viktig del av festivalen. I tillegg ønsker de å vie Åsta Holth en del oppmerksomhet under årets festival.

Erik Lukashaugen er godt i gang med arbeidet, og før påske slapp han den første låta på Spotify og andre strømmetjenester. Låta heter «Ei lita skihistorie».

- «Ei lita skihistorie» handler om hjemmelagde skihopp, skaraføre, bakkerekorder, barnlig iver samt klaka fingre og tær, sier Lukashaugen.