• DYRELIV: Det er mange melkekuer og kalver på sætra og Telemarkskua er ei flott ku.

Svinger du opp ved Nordaberget på Braskreidfoss og kjører noen kilometer etter Torpvegen, kommer du til den eneste sætra i vårt distrikt som fortsatt er i full drift om sommeren. Der ligger nemlig Braskerudsætra, som eies og drives av Erik Fleischer. Her er det er rikt dyreliv, hvor kuer, kalver, griser, sauer og hunder lever et idyllisk sæterliv. Vi møtte også en elg på turen til sætra!

Lørdag 5. og søndag 6. august, er det klart for «gardtassing» for 11. gang og Erik Fleischer gleder seg til helga. 

- Tema på Braskerudsætra i helga, er sæterlivet i sin helhet. Det å kunne komme hit og oppleve selve plassen, og her er det full drift med dyr. Her er det 20 melkekuer, 18 kalver, 6 griser og 12 sauer, så her er det dyrerikt. Det skal serveres rømmegrøt med litt forskjellig attåt, kaffe og noe å bite i blir det også. Det er duket for ei trivelig helg på sætra og litt aktiviteter utenom blir det også, med ysting av ost og kanskje noe håndtverk, sier Fleischer. 

- nesten utrydningstruet

Fleischer har Telemarkskuer på sætra og de er det ikke altfor mange igjen av i landet.

- Nei, den er på grensa til å være utrydningstruet. Jeg har 12 voksne dyr, og det er en stor prosent av de som finnes i landet. Det finnes ca 350 mor-dyr på landsbasis, og grensa for å være utrydningstruet er på 300.  Jeg mener det er en viktig jobb og holde Telemarkskua i «live», den er jo et nasjonalsymbol! Det er en veldig trivelig rase, vi har den dessverre som ammeku her, det er jo historisk sett ei melkeku og det er også vårt mål etter hvert. Jeg føler at jeg bidrar til å bevare rasen, med det avlsarbeidet som gjøres her, forteller Fleischer. 

Alle dyrene går fritt omkring i skogen, og det har gått bra denne sommeren, med tanke på rovdyr.

- Ja, både store og små går løse. «Bank i bordet» så har det gått bra, så langt! Man vet jo aldri, vi hører jo om historier rundt omkring. Nå blir vi her til ca 20. august og håper det går bra resten også, og har medlidenhet med de som ikke har sluppet unna, sier Fleischer. 

- skjult skatt

Våler Torvdriftmuseum er med på «Gardtassing» for første gang. 

- Ja, det er liten skjult skatt som Våler har. Det er en stor del av Vålers historie og en stor del av Vålerungdommens tidligere sommer-arbeidsplass. Torvhistorien er samlet under ett tak, og den gamle torvskola er flyttet fra torvfabrikken som August Embretsen eier. Museet er dessverre lite tilgjengelig til vanlig, men nå er det muligheter til å få sett anlegget, forklarer Fleischer.

Både Bryggerhuset på Austvang i Hof, og Syversætre gård på Flisa, har vært med helt fra starten.

- Ja, de er gamle travere i «Gardtassinga». Vesterhaugen i Våler er også med, med Helen Davey og Hans Kristian Eig, der er det også småbruk og dyr som kan oppleves, så det er bare å møte opp, avslutter en engasjert Erik Fleischer. 

Det er åpent fra klokka 11 til 17 både lørdag og søndag, og du kan altså besøke tre gårder, et museum og ei sæter!