• ÉN LØSNING: Å oppgradere det innebygde radiosystemet i bilen kan være svært dyrt. Adaptere er derimot en rimeligere løsning.

NRK-kanalene forsvinner fra FM-båndet i Hedmark 26. april, mens de kommersielle rikskanalene blir borte 16. juni 2017. Fra denne dato vil du kun få inn lokalradio via FM-båndet i Hedmark. Om du fortsatt vil høre riksradio må du ha en DAB-radio i bilen, eller et DAB-adapter.

- Det finnes flere måter å få DAB i bilen på. Noen er enkle. For eksempel DAB-adapterene som plugges rett i sigarettuttaket. Noen DAB-adaptere er mer avanserte, og det kreves mer kunnskap om elektronikk. Så har du den mest avanserte metoden som er å bytte ut hele bilradioen. Sistnevnte kan være dyrt om det er en innebygget radio som kom med bilen, sier Johnny Torp, hos Flissundet Motorservice.

En del kunder har alt fått hjelp med overgangen, men de fleste bilverkstedene regner med fullt trøkk fra den dagen rikskanalene blir borte fra FM-båndet.

- Uansett hvordan løsning du velger for å få DAB-radio i bilen er antennen viktig. Du bør prøve å gå for en utvendig antenne, ellers kan mottaket bli veldig dårlig mange steder, sier Torp.

De rimeligste DAB-adapterene koster fra rundt 1.000 kroner, og de dyreste omlag det dobbelte.

Selv om de nasjonale kanalene slukker i 2017 vil du fortsatt ha lyd i din gamle FM-radio. Landets over 200 lokalradioer blir nemlig igjen på FM, og i Solør vil du for eksempel kunne høre SolørRadioen på både DAB og FM også fra 2017.