• UNIK STEMME: Mange har latt seg imponere over stemmen til Trygve Lillemo via Facebook-profilen til Sunniva. Nå er han klar for konsert sammen med Sunniva.
  • GLEDER SEG: Eva Molberg (til venstre) ved Negarden 1897 gleder seg stort til hagefest og konsert 22. juni. Hun er imponert over duettene til Sunniva og Trygve.

Sangen har alltid vært viktig for Sunniva Græsmo fra Åsnes. Derfor var nedturen stor da stemmen forsvant fullstendig i 2011. Græsmo klarte hverken å synge eller å prate, og spesialister ble koblet på for å finne ut hva som hadde skjedd.

- Jeg hadde slitt med stemmen i flere år allerede da, men det var ingen som helt klarte å finne ut hva som var feil. Derfor fortsatte jeg å synge, og håpet på det beste. Men plutselig forsvant den helt, og det var ingenting å gjøre med. Ingen fant helt ut hva som hadde skjedd, sier Græsmo.

Skulle opereres i 2013

En lege i Oslo fant en cyste på stemmebåndet. I mai 2013 ble Sunniva lagt inn for å operere stemmebåndet, men operasjonen ble avbrutt. Situasjonen viste seg å være verre enn først antatt, og legene turte ikke fortsette. Fra Oslo ble hun derfor henvist videre til en annen spesialist på Lund Universitetssykehus i Sverige.

- Doktoren der fant ut at jeg hadde to feil på stemmebåndet. Ett på hvert av stemmebåndene, og feilene var ulike. Der fikk de operert feilene, men utsiktene for å synge igjen var ikke veldig gode, forteller Sunniva.

Operasjonen var vellykket, men det skulle ta flere år å trene opp stemmen igjen. Å synge igjen var fortsatt i det fjerne for Sunniva. Helt til hun ble utfordret til å synge i bryllupet til svigerinnen hennes, Kjersti. Samboeren, Marius, presset også på for å få Sunniva bak mikrofonen igjen.

- Jeg sa at det går jo aldri! Selv hadde jeg gitt helt opp, men dem pressa på og jeg ga etter for presset. Bryllupet var 3. juni 2017, og jeg klarte å gjennomføre. Det ga meg selvsagt en liten boost, og det var kjempegode tilbakemeldinger, smiler Græsmo.

Opprettet Facebook-side

Samboeren opprettet en Facebook-side ved navn Sunniva, og det var først da duettene med Trygve Lillemo dukket opp at det virkelig begynte å ta av.

- Gjennom appen Smule hadde jeg sunget en del med Trygve før vi turte å legge ut noen videoer. Han har en helt spesiell stemme, og jeg får helt frysninger av stemmen hans. Selv syntes jeg vi klarte å synge fint sammen, og at stemmene utfyller hverandre. Responsen på Facebook har vært enorm, sier Sunniva.

Klassikerne de to synger sammen kan gi gåsehud til de fleste. For eksempel Bellamy Brothers «Let your love flow» og andre klassikere fra 1950-tallet og oppover.

HAgefest på Negarden

At de to skulle holde noen konsert sammen var på ingen måte planlagt. Men slik blir det! Arenaen blir hagen utenfor Negarden 1897, og datoen er lørdag 22. juni.

- Det blir kjempeartig! Nå har vi øvd gjennom hele pinsehelga, og heldigvis gikk det over all forventning. Nå håper vi gjennomføringen ved Negarden 1897 også skal gå greit, smiler Sunniva.

Hun erkjenner at de begge er litt nervøse, men de håper mange kommer for å høre. På konserten vil de presentere mye de samme sangene som gjennom Facebook-siden til Sunniva. Om det blir flere konserter gjenstår å se.

- Det spærs! Vi får se hvordan det går først, smiler Sunniva.