• TIDKREVENDE: Arbeidet Ronny Torp gjør er meget tidkrevende,da det aller meste blir gjort for hånd.
  • DYRE EMNER: Emne/treverket er tyrkisk valnøtt som er kostbart. Det krever mye arbeid for hånd.

Torp og Midtsundstad er kompisene som startet egen bedrift for 5 år siden og helt til nå har pila bare pekt oppover. I år har de måttet ta seg ekstrajobber begge to, men har et prosjekt på gang som kan gi store oppgaver framover. 

- Ja, egentlig har det bare gått en vei siden vi startet opp for 5 år siden – helt til årsskiftet. Det er mulig markedet er mettet, men vi har hele tiden tilpasset oss markedet og kommet med nye løsninger. Det er kanskje ikke så mange som vet at vi i tillegg til å produsere og tilpasse skjefter (stokker), også selger våpen, ammunisjon, jaktklær, jaktradioer, viltkameraer og en del annet, forteller Ronny Torp. 

Kundene kommer fra hele landet og det er også noen innom fra Sverige. 

- Det hele startet da jeg fikk omskolering etter jobb på Nordan, men vi var forberedt i forkant og kjøpte en fres på nett fra USA for «å lage noen stokker».  Disse skulle være til eget bruk, vi er ivrige jegere begge to. Så gikk det slag i slag og vi har ennå ikke rukket å få maling på veggene i lokalene! Jeg har jobbet fulltid med dette, mens Jarle også har hatt litt andre jobber i perioder, sier Torp. 

Det er mange skytebaner som har vært stengt grunnet brannfare i sommer og det har nok også påvirket pågangen. 

- Det virker litt slik ja, i sommer har det bare vært de aller nødvendigste reparasjoner mange har tatt og det har også vært en del tilpasninger med kikkertsikte. Vi lager jo i utgangspunktet alt helt fra bunnen av, men det er mange tilpasninger på eksisterende gevær også. Det er Jarle som driver mest med treverket, mens jeg også driver med reparasjoner og forbedringer av stålet. Stålarbeidet går på oppgradering av avtrekk, utkast, magasin og vi monterer kikkerter og lyddempere, forklarer Torp. 

De største konkurrentene på treverket, holder til i Italia. 

- Konkurranse går jo ofte på sammenligning av pris og de driver så stort i Italia at det er vanskelig for en liten bedrift som oss å konkurrere bare på pris. Selvsagt har vi også Stein Erik Bredvold og en på Lillehammer som har fokus på skiskyttere. Vi har mest fokus på gevær til jakt og det er det vi er aller best på, sier Jarle Midtsundstad. 

Skjeftet/stokken blir grovfrest etter en mal, men så starter selve jobben. 

- Det er en ganske tidkrevende jobb ja! Malen passer til alle, så må kunden komme innom og da starter tilpasningen og justeringen til hver enkelt. Alle må hit minimum to turer for at det skal bli riktig og noen også flere ganger. Da er det testskyting så alt skal stemme. For de som driver med konkurranse, er det ingen tilfeldigheter – de er nøye med store bokstaver. Bare på grepet bruker vi mye tid, det er et slags «fiskemønster» for bedre grep og det er arbeid som gjøres for hånd med utskjæring og det er ingen maskin skjærer ut mønsteret. Det er utrolig mye arbeid med detaljer og pussing også, men utfordringen er prissetting av arbeidet vi gjør, forteller de. 

Treverket, eller emnet som de kaller det, går de ikke ut og henter i skogen. 

- Det er tyrkisk valnøtt og det er ikke billig. Jo mer sjatteringer det er i treverket, jo dyrere er emnet. Det er stort sett det eneste treverket som blir brukt i våpenproduksjon og det har blitt litt vanskeligere å få tak i, sier Midtsundstad. 

De jobber også med et nytt prosjekt som de har store forventninger til, men det er - inntil videre - en forretningshemmelighet.