• POPULÆRT: Slektsforskning er populært i Norge, og digitale løsninger gjør det enklere enn noen gang.

De vanligste etnisitetene her til lands er skandinavisk (89,2 prosent), finsk (13,5 prosent), nord- og vesteuropeisk (12,1 prosent), engelsk (8,8 prosent) og irsk, skotsk og walisisk opphav (5,7 prosent). Det kommer fram i slektsforskningsnettverket MyHeritage, og er basert på resultatene av tusener av MyHeritage DNA-tester.

Én av seks nordmenn har registrert en bruker hos MyHeritage i løpet av årene nettverket har eksistert.

- Nordmenn elsker slektsforskning, og i Norge er det over 900.000 registrerte brukere, sier Aaron Godfrey i MyHeritage.

At så mange som 13,5 prosent av befolkningen har finsk opphav er godt nytt for Norsk Skogfinsk museum. Birger Nesholen ved museet er ikke nødvendigvis overrasket.

- Et av våre argumenter for å bygge nytt museumsbygg har vært at store deler av befolkningen på Østlandet har avstamming fra skogfinnene som innvandret hit på 1600-tallet. Tallet på 13,5 prosent fra MyHeritage er ikke veldig overraskende. Vi har tidligere regnet på hvor stor andel av befolkningen som kan ha skogfinsk opphav, og dette er nok innafor det anslaget vi regnet oss frem til den gangen, sier Birger Nesholen.

Stor interesse

Interessen rundt slektsgranskning i Norge kommer definitivt Norsk Skogfinsk museum til gode, og at mer enn 40 kommuner ble bosatt av skogfinner på 1600-tallet gjør at interessen rundt et nytt museumsbygg er stor.

- Vi har sett i lang tid allerede at etter hvert som personer som driver med slektsgranskning oppdager sin skogfinske bakgrunn får vi henvendelser og besøk. Dette er som noe som vokser etter hvert som flere oppdager sin bakgrunn, sier Nesholen.

MyHeritages mulighet til å ta DNA-test gjør at det er enklere enn noen gang å komme i gang med slektsgranskning.

- I tillegg til å bruke slektstrær og historiske dokumenter for å oppdage din familiehistorie, kan en DNA-test være et verktøy som du kan bruke for å avsløre ditt etniske opphav og for å finne nye slektninger, sier Aaron Godfrey i MyHeritage.

Det er få personer som kun har én etnisitet. Dette gjelder kun 0,3 prosent av befolkningen, som innebærer at de aller fleste av oss har et mer variert etnisk opphav.  

DNA-testen tas hjemme ved å gni en vattpinne på innsiden av kinnet. Testen sendes deretter til MyHeritage-laboratorium for analyse. Resultatene blir sendt på e-post privat, og gir en detaljert etnisitetsrapport med støtte for 42 ulike etnisiteter.