Bjørn-Martin Brandett tror på opptur i 2017. Selskapet hans, HedmarksRadioene AS, driver lokalradiostasjoner i hele Hedmark. SolørRadioen er én av disse, og når de riksdekkende kanalene slutter å sende på FM i nær fremtid får han nærmest monopol.

- Det er de riksdekkende aktørene selv som har fått Stortinget til å ta denne avgjørelsen. Lokalradio har vært sterkt i mot, fordi vi mener det beste ville vært å sende på både DAB og FM. Takk pris har vi fått vilja vår, sier Brandett.

Årsaken til at de nasjonale kanalene har gått i bresjen for å stenge sine sendinger på FM er at de vil spare penger. Dobbeltdistribusjon har kostet mye for de nasjonale kanalene.

- De kjøper denne tjenesten av Norkring. Lokalradio eier nesten utelukkende alle sine senderanlegg selv, og vi har sendere plassert på langt rimeligere lokasjoner. Strømkostnader har vi nesten heller ikke. Å ha FM-senderne våre i drift koster nesten ingenting. Derfor ville det vært galskap om vi ble tvunget til å slå av, sier Brandett.

Ja takk begge deler

Brandett er inneforstått med at DAB på kort sikt er fremtiden. Derfor er SolørRadioen og de andre lokalradioene i Hedmark også å finne på DAB. Men med sendinger på FM videre også ser 2017 lovende ut.

- Selv om folk kjøper seg DAB-radioer kommer det til å stå igjen utrolig mye FM-radioer rundt omkring. Det være seg i hytter, i biler, på badet, i boden, i garasjen også videre. Alternativet her blir enten å høre på oss eller å synge selv, ler Brandett, og håper førstnevnte er å foretrekke for mange.

Med en monopolsituasjon på FM tror han 2017 blir et kjempebra år for lokalradio. Hvor mye lyttertallene kan øke tør han ikke spekulere i.

- Men radiovaner er vanskelig å endre. Har du hørt på P4 i 20 år bytter du ikke kanal over natta egentlig. Men kanskje får vi presentert innholdet vårt til nye lyttere på denne måten, og da kanskje de finner igjen oss på DAB også når de oppgraderer radioen sin, sier Brandett.

Lokalt og regionalt

Innholdet i sendingene på SolørRadioen er egentlig ganske genial. I tillegg til den lokale produksjonen av intervjuer og nyheter produseres det nyheter over hele Hedmark.

- SolørRadioen er med i en kjede av lokalradiostasjoner, og på denne måten får vi også med oss det store regionale bildet i tillegg til det superlokale. Jeg tør påstå at SolørRadioen og de andre lokalradioene i Hedmark nå begynner å nærme seg det gamle NRK Hedmark var, men i en noe mer moderne form, smiler Brandett.