• FIGURANT: Her finner hunden en figurant som har gjemt seg.
  • MORSOMT: Det er moro for både hund og eier og samtidig lærerikt for begge parter.

Solør Brukshundklubb med Janniche Fandrem som leder, vil fortsette med ulike kurs, bydager, klubbtreninger og brukshundtreninger. 

- Det vil fortsatt være ulike aktiviteter som passer for alle hundeeiere på ulike nivå. Klubben arrangerer runderingskurs for nybegynnere, og legger opp til spordager slik at de som ønsker innlæring kan få det, forteller Fandrem. 

faste brukstreninger

Solør Brukshundklubb har faste brukstreninger både vår, sommer og høst, hvor de da er å finne i skogen.

- Der kan alle medlemmer som vil og har mulighet delta. Vi runderer, leter etter figuranter som er godt gjemt i skogen, går spor etter mennesker, og feltsøk, som er et avmerket område hvor hundene blir sendt ut for finne ulike gjenstander som de skal avlevere til eier. Trives man på disse treningene, og ser at både hund og eier kunne tenke seg å ta dette et steg videre og konkurrere, så har vi en egen treningsgruppe som trener mot konkurranser, sier Fandrem. 

Denne konkurranserettede treningsgruppa trener hele året.

- I år har vi vært i Hundehallen i Våler en dag i uken, der vi har trent lydighet. Når det blir triveligere i været flytter vi også disse treningene ut og fortsetter der. Vi har også treninger hvor vi søker i låve og tomme hus. Dette blir helst om vinteren da det er vanskelige å få til gode runderingstreninger i mye snø. Vi er likevel opptatt av at hundene skal fungere uansett vær, så litt utfordringer gir vi oss selv og hundene selv om det er snø og kaldt, forklarer Fandrem. 

- mye frisk luft og sosialt samvær

Det som er viktig å vektlegge er at det er tidkrevende og at vi innad i gruppen jobber som team og hjelper hverandre på vei.

- Er vi på trening i fire timer, så er ikke det det samme som at alle hundene har trent i fire timer, for vi har stort sett bare en og en hund ute av gangen når vi trener rundering og felt. Uten hjelp fra de andre kommer man seg ingen vei. Vi lærer oss å kjenne de andre sine hunder, for eksempel hvordan belønne hver enkelt hund. Denne type arbeid med hund øker samarbeidet og styrker forholdet mellom hund og eier, og vi får mye frisk luft og sosialt samvær, bare vinn-vinn situasjoner, fortsetter hun. 

- Vår ansvarlige herremann på brukshundtreningene, Erling Jacobsen, er en habil hundefører med mange års erfaring fra jobb med redningshunder, han er en rolig og sindig fyr som geleider oss damene gjennom de fleste treningsøktene. Han synes nok at det kunne vært litt flere mannfolk med, så sitter du der og lurer, hiv deg med og se om dette er noe for deg. Damer er selvfølgelig også hjertelig velkomne, avslutter Fandrem.