Visste du at enkelte mus kan hoppe helt opptil 60 centimeter? Eller at de bare trenger noen millimeters sprekk for å komme inn? Nå kommer kulda og vinteren, og det betyr at smågnagerne gjerne vil trekke inn i hus og hjem.

- Musa liker det godt og varm den også. I år begynte det veldig tidlig, og det ser ut til å bli veldig mye mus i hus, sier Johnsen.

Én ting er at mus og rotter er utrivelige dyr, synes mange, men de kan også gjøre stor skade om de kommer seg inn i boligen.

- Er du skikkelig uheldig og de går på ledningsnettet er det stor fare for at det kan bli brann. Det er ikke noe særlig, sier Johnsen

Større pågang i år

Johnsen har jobbet med skadedyr siden 1999, og kan enkelt sammenligne pågangen fra år til år. Dette året har han opplevd flere telefoner enn snittet.

- Det er store forekomster rundt om kring, og det ligger an til å bli et stort gnagerår. Men samtidig er det gjerne slik at antallet dyr varierer fra sted til sted. Det kan være gnagerår på ett sted i kommunen, mens det ikke finnes smågnagere et annet sted, sier Johnsen.

Mange stabler ved og andre ting inntil boligen sin. Det kan være uklokt om du vil holde skadedyrene unna.

- Vedstabler går musa gjerne i. Der er det mørkt, trygt og trangt. Ikke la veden stå inntil huset. En annen ting er å ta en runde rundt huset for å se etter sprekker og klipper. Fra seks millimeter og oppover smetter de inn. Husk også at musa kan hoppe helt fra 25 til 60 centimeter. Det er ikke alle klar over, sier Johnsen.

Med disse egenskapene betyr det at ei mus kan klatre inn i en sprekk som ligger ganske høyt opp på veggen. Langt høyere enn de fleste av oss tror er mulig.

- Folk bruker ihvertfall oss som jobber profesjonelt med det mye mer på privatmarkedet enn tidligere, sier Johnsen.

Har døgnvakt

Skadedyrspesialisten i Grue har døgnvakt, men det er ikke mange ganger Johnsen har blitt vekt på natta. Noen ganger har det skjedd, og da gjerne av folk som våkner med mus i senga eller tilsvarende. Det beste rådet for å bli kvitt skadedyrene er musefeller.

- Innvendig i bolighus bør en bruke gode gammeldagse musefeller. Det er fullt lovlig. Åte og midler er det restriksjoner på, men musefeller er lov. Men plasser de så ikke folk eller andre dyr kommer borti det. Har du en katt kan det hende du slipper unna hele greia, for katter er flinke jegere og får fatt i smågnagerne, sier Johnsen.

Tips til hva du kan gjøre selv:

  • Rydd søppel, kompost, høyt gress, busker og kratt rundt bygninger.
  • Steng alle sprekker og åpninger større enn 12 mm (rotter) eller 6 mm (mus). 
  • Bruk metallnetting, metallplater osv. som dyrene ikke kan gnage seg igjennom .
  • Klappfeller med sjokolade- eller nøttepålegg som åte kan plasseres i gangsystemet.
  • Husk at fór til katt og hund også er fór god nok til mus og rotter.
  • Pass på at garasjeporten er tett, og tett andre åpninger inn til garasjen.
  • Ha lokk på avfallsdunker.
  • Sjekk loft jevnlig.
  • Sjekk kjeller ofte.