• EGEN GAPAHUK: I skogen ved barnehagen har Furunabben laget sitt eget friluftsområde. Foran fra venstre Liam Rønning, Linnea T. Syversen, Sarah Emilie Sørlie og Mats Midtskogen. Bak fra venstre Alexander Siljuberg, Iselin Smedstad, Adrian S. Myrvang, Matheo Syversrud, Ida Paulsen og Veslemøy Kravdal.
  • LIKER SEG UTE: Tilbudene er mange på uteområdet til Furunabben. Her ser vi fra venstre Emil Jerud, Veslemøy Kravdal og Tilde A. Bergjordet.

Blant de fire barnehagene i Våler er det kun Furunabben barnehage som har gått til innkjøp av egen minubuss. Det gjorde de for enklere å kunne ta barna med på turer. Både i nærmiljøet og litt lenger unna i regionen vår.

- Før tok vi timesbussen da vi skulle på ting. Det var forsåvidt greit, men vi måtte passe klokka hele tiden. Økonomisk er det nok dyrere å eie egen buss, men det gir oss en helt annen frihet, sier Katrine Pedersen, som er pedagogisk leder i Furunabben barnehage.

Samtidig tror hun barnehagebussen er tryggere for barna. Her er det for eksempel setebelter som passer alle barna.

Siden 2015 har barnehagen hatt sterkt fokus på turer og aktiviteter for de minste. Mange turer går ut i naturen hvor barna blir kjent med den og hvordan en skal ta hensyn i naturen.

- Turene gir også barna trening i sosiale ferdigheter. For eksempel har vi vært på noen turer til Norsk Skogmuseum i Elverum. Her lærer barna hvordan de skal oppføre seg sammen med andre folk, sier Pedersen.

Videre har de blant annet vært på besøk hos Lekeland i Hamar, Klokkertunet besøksgård ved Brandval og de er ofte på tur til den nye familieparken på Flisa med bussen sin.

Faste turdager

De eldste barna i barnehagen er på tur én gang i uka fast, mens de nest eldste er på to turer i uka. Minibussen har plass til 17 med sjåfør.

- Barnehagen har spandert oppgradert førerkort på fire av de ansatte. På denne måten kan vi selv kjøre bussen, og barna synes det er kjempeartig å ake buss. En skulle kanskje tro at barna var urolige i bussen, men det er de absolutt ikke. Her sitter de helt rolig. Ekstra stas er det når vi kan høre på musikk på turene, sier Pedersen.

I tillegg til turene med buss har barnehagen opparbeidet seg et eget turområde nær barnehagen. Her har de bygget egen gapahuk, og her er ofte barna. Alle barna som er på tur har på seg vester, og de minste er selv med på å passe på at alle har vester.

- Vi møtte en annen barnehage en gang i Elverum hvor ikke barna hadde på seg vester. Det bemerket de som gikk i vår barnehage. Så her lærer de gode trafikkvaner, og vi passer på hverandre, smiler Pedersen.