De siste årene har satsningen på utbygging av vei vært stor i områdene rundt vår region. Målet med utbyggingen har vært kortere reisetider og mer trafikksikre strekninger. 

Mange i vårt distrikt reiser jevnlig inn til Oslo-regionen og Gardemoen, både i forbindelse med jobb og private ærender. Nå har SolørMagasinet funnet ut hvilken vei som er raskest, og om kollektivtrafikken kan måle seg med å kjøre egen bil. 

Flisa som utgangspunkt

En dag i slutten av mai satte vi oss i hver vår bil. Utgangspunktet vårt var Flisa, mens reisemålet var Olavsgaard utenfor Oslo. Bjørn-Martin kjørte veien om Elverum, og brukte lengst tid. 

- Jeg brukte 2 timer og 5 minutter fra Flisa til Olavsgaard. Trafikken på E6 fra Kolomoen til Tangen gikk litt saktere enn fartsgrensen tilsa, på grunn av mye trafikk, sier Brandett.

Andreas Krantz kjørte veien om Kongsvinger og kom frem først. Her ble reisetiden 1 time og 50 minutter. 

- Det var relativt lite trafikk på strekninger. Jeg kom frem til Olavsgaard et drøyt kvarter før Bjørn-Martin, sier han. 

Testen vår viser at om man skal kjøre fra Flisa og Kirkenær, er Kongsvinger raskeste alternativ. Om reisen starter i Våler kan man trekke ca 13 minutter fra reisetiden via Elverum. Dermed tar det omtrent like lang tid fra Våler til Olavsgaard, uavhengig av hvilken vei en velger. 

Fra Kirkenær vil reisetiden bli 1 time og 30 minutter fra Kirkenær til Olavsgaard. 25 minutter lengre via Elverum.

Må bytte uansett kollektivt

I enkelte kretser kjempes det iherdig for å få i gang persontrafikken på Solørbanen igjen. Tidligere var det mulig å ta toget fra Solør til Oslo. Slik kollektivtilbudet er nå, må man uansett bytte transportmiddel i Kongsvinger eller i Elverum. 

Vi har testet reisetidene til Olavsgaard og Lillestrøm for både buss og tog. Buss 500 har timesavganger på hverdager mellom Elveurm og Kongsvinger. Den bruker 55 minutter fra Flisa til Elverum og korresponderer med Elverumsekspressen fra Nettbuss på en del avganger. 

Vi reiste fra Flisa klokken 12:28 og nådde Elverum 13:23. Der ventet vi i syv minutter før vi kunne sette oss på Nettbuss Ekspress linje 123 mot hovedstaden. Vi var fremme på Olavgaard klokken 15:05. Dermed brukte vi 2 timer og 37 minutter med buss via Elverum. 

Korrespondanse i Kongsvinger

Tidligere i vår ble Timeekspressens linje to mellom Oslo og Kongsvinger lagt ned. Det betyr at toget er eneste transportmiddel mellom Oslo og Kongsvinger. Toget har til gjengjeld timesavganger og korresponderer med 500-ruta fra Solør. Nærmeste togstasjon til Olavsgaard er Lillestrøm. Dermed brukte vi Lillestrøm som vårt reisemål for togreisen. 

Buss 500 mot Kongsvinger, gikk fra Flisa klokken 12:24 og var i Kongsvinger 13:22. Dermed måtte vi vente i 12 minutter før L14 mot Asker hadde avgang 13:34. Vi var vel fremme på LIllestrøm togstasjon klokken 14:44. Den totale reisetiden fra Flisa til Oslo, med buss og tog, via Kongsvinger, ble dermed 2 timer og 20 minutter. Vi sparte dermed 17 minutter på å reise via Kongsvinger. Altså bare 30 minutter mer enn med bil.