• FINNSKOGSJEL: Det nye museumsbygget tar vare på kulturen på Finnskogen, og har mange spennende elementer.

Storsalen hos Finnskogen Kro & Motell var fylt til randen, og det fantes nesten ikke ledige parkeringsplasser å oppdrive utenfor da vinneren av arkitektkonkurransen til Norsk Skogfinsk Museum skulle offentliggjøres mandag klokka 12.00.

Gjestene kom fra Finnskogen både på norsk og svensk side, og blant annet den finske ambassaden var representert.

Utrolige 203 arkitektforslag kom inn i konkurransen, og mandag ble det offentliggjort at Finnskogens Hus vant. Arkitektkonkurransen er den fjerde største noensinne i Norge.

ENIGE OM VINNEREN

Juryen som har plukket ut vinneren ble raskt enige om at Finnskogens Hus trakk det lengste strået. Vinneren får en halv million kroner, mens tredjeplassene får 200.000 kroner hver. I tillegg ble et innkjøp til 100.000 kroner gjort, og en kandidat fikk hederlig omtale.

- Vi er privilegerte som har fått jobbe med et sånt spennende prosjekt. Plasseringen og prosjektet i seg selv hadde så mange kvaliteter før vi gikk i gang. Det var veldig inspirerende. Vi ønsket å legge til noe som virkelig forsterket finnskogkulturen, sier Lipinski fra de fire vinnerne.

De tre andre er Filip Lipinski, Juráš Lasovský, Hanna Johansson og Andrea Baresi. Lipinski mener bygget blir viktig for Svullrya som destinasjon, men også for lokalbefolkningen.

- Jeg håper vi alle sees igjen om et par år til åpning av museet, sier Lipinski.

Vinnerne og Norsk Skogfinsk Museum skal møtes tirsdag for å legge videre planer for prosjektet, og daglig leder Dag Raabeg ser stort frem til den videre fremdriften.

- Vinneren har klart å løfte inn mye som skal være en del av byggetrinn to. Det som gjenstår nå er magasiner for gjenstander, og det er synd. Vi ønsker å ha tilgjengelighet for materiale, og da trenger vi magasiner. Nå skal vi jobbe for å få magasinene inn i byggetrinnet nå så vi slipper to byggetrinn, sier Birger Nesholen.

Dette sier juryen om vinneren:

- Det er et overbevisende prosjekt på flere viktige punkter. Juryen mener forfatterne har svart svært godt på konkurranseoppgaven på flere plan. Fortolkningen av oppgaven, tilnærming til landskapet, plassering på tomten og en svært god planløsning er noen av punktene juryen framhever. Forfatterne viser i konkurranseutkastet en overbevisende innlevelse i både situasjon og prosjekt. Museets arkitektur passer godt inn i fortellingen og intensjonen som presenteres. Forfatterne har tatt utgangspunkt i landskapet og museets beliggenhet på Finnskogen. Prosjektet er en fortolkning av beliggenheten i den store skogen. Skogen er fortolket og konkretisert, og et samlende museumstak er lagt over. På Finnskogen er det naturlig å bruke skogen som inspirasjon, men det kan også lett bli banalt når dette skal fortolkes som arkitektonisk form. I vinnerprosjektet mener juryen man har klart å bruke idéen om skogen på en poetisk og overbevisende måte.

Ettersom statsministeren i Republikken Finnskogen var på reise mandag, var det finansminister Bjarne Korbøl som sendte hilsninger til vinneren.

- Vi vil gratulere på det hjerteligste. Vi er veldig glade for det som har skjedd, og håper at søknadene til departementet har den snert som trengs for å kaste penger av seg. Slik at det blir byggestart i 2020, sa Korbøl.

LANG PROSESS

- Dette er en kjempestor dag som vi har ventet på lenge, sier Dag Raaberg, som også sitter i styringsgruppa i forprosjektet for nytt museumsbygg.

Han innrømmer at prosessen har tatt lang tid, og vet at mange nok ikke helt har troen på at nybygget skal komme i mål. Men nå er de nærmere enn noengang.

I forkant av offentliggjøringen av vinneren underholdt Cecilie og Kjetil Skaslien. Han er alt i gang med å skrive verket som skal fremføres under åpningen av det nye museumsbygget. En smakebit ble presentert mandag. Sinikka Langeland var også på plass, og fremførte et par låter før vinneren ble offentliggjort.

- Det er 25 år siden museet fikk i oppdrag av Hedmark fylkeskommune å utrede et nytt museumsbygg. Det skulle ligge i gangavstand fra Finnetunet da, og det har også vært utgangspunktet for denne konkurransen, sier Raaberg.

Arbeidet startet for alvor i 2010 da skogfinnene ble én av fem nasjonalminoriteter i Norge. Museet består av fire avdelinger som har bestått i mange tiår. Den eldste avdelingen fylte i fjor 75 år.

- Første oppgave var å komme inn på statsbudsjettet. Det tok oss fem år. Siden 2005 har nytt museumsbygg hatt førsteprioritet, sier Raaberg.

kom INN I REVIDERT nasjonalbudsjett

Først kom det to millioner kroner til et forprosjekt. Det ble til i siste time i revidert nasjonalbudsjett. I 2013 kom tildelingsbrevet fra Kulturdepartementet, men hvor stort bygget kunne bli ble ikke avklart før i 2017 da arkitektkonkurransen ble lyst ut.

Raaberg berømmer de som har arbeidet med konkurransen, og trekker særlig frem museets Birger Nesholen som måtte besvare 160 henvendelser fra arkitektene med spørsmål.

- Tusen takk til alle som har jobbet med dette gjennom mange år. Dere fortjener en stor applaus! Dette prosjektet vil gi ringer i vann for utrolig mange. Det betyr mye for Grue, Solør og Hedmark, sa ordfører Wenche Huser Sund.

At 203 forslag kom inn viser at Finnskogen allerede er satt på kartet. Enda større blir det den dagen det nye museumsbygget kan åpnes.