• BITT AV BASILLEN: Både Tommy Bekkelund og Tore Engebakken startet med slektsforskning for 4-5 år siden.
  • DNA-TEST: Terje Bredvold viser fram DNA-testen som de håper mange vil ta. Det kan gi mange svar.

Flere kollegaer på jobben til Terje har også fått interessen. Vi møtte Terje Bredvold, Tore Engebakken og Tommy Bekkelund til en prat om slektsgransking, eller slektsforskning som de liker å kalle det.  Flere er usikre på om de virkelig vil ha svar på hvordan slekta ser ut bakover i tid, det «kan» jo komme noen ubehagelige overraskelser. Det fikk Terje Bredvold erfare! 

- Jeg og flere i familien har jo tatt DNA-prøve og sendt inn. En dag på jobb var det en av de andre slektsforskerne som ba meg sjekke slektstreet mitt og da hadde jeg plutselig en datter jeg ikke visste om! Det gikk mange rare tanker rundt omkring i hodet da, men det viste seg etter litt at det var en feil i systemet fra leverandøren og feilen ble raskt rettet opp, smiler Bredvold.  

Slektsforskning har vært en kjær hobby for mange langt tilbake i tid, men har vel kanskje aldri vært «enklere» enn nå. 

- Tidligere måtte du lete i gamle kirkebøker og andre gamle bøker, for å finne svar. I dag finner du mye, men ikke alt, på nett og det gjør jo letingen vesentlig enklere. Vi bruker uansett digitaliserte bøker mye i vår leting. I tillegg er det heldigvis flere og flere som tar DNA-prøve og det har rett og slett revolusjonert slektsforskningen. Det finnes i tillegg mange bra verktøy på nett du kan bruke, og de fleste i Norge og i Skandinavia, bruker Family Tree DNA, forklarer Bredvold. 

Slektsforskning er noe du egentlig aldri blir «ferdig med» heller. 

- Det kommer an på hvor langt du vil ta det bakover i tid. Jeg for min del har vel sagt at jeg vil dra det 5 generasjoner bakover i tid. Så var det kanskje slik at de 3 eldste generasjonene hadde 10-15 søsken hver, hvis du skal følge de ned til i dag – da er det mye jobb! Da jeg startet opp for noen år siden, så klarte jeg ikke å legge det fra meg og satt ofte til langt utpå natta. Dette er noe du egentlig kan sitte med døgnet rundt, sier Tore Engebakken. 

Det er kanskje ingen overraskelse at mange i vårt distrikt har skogfinske aner. 

- Av rundt 200 DNA-tester som vi har videresolgt, er det kun et fåtall som ikke har skogfinske aner i vårt distrikt. Vi kjøper inn tester når det er tilbud og videreselger til ren netto, det er til alles fordel at flest mulig blir DNA-testet for sitt slektskap. Du får da svar på ditt slektskap med andre som har testet seg og i tillegg får du også vite hvilke land slekta de kommer fra, langt, langt tilbake, sier Bredvold. 

Slektsforskning er ingen dyr hobby, selv om det koster noen kroner med DNA-test. 

- Det finnes profesjonelle slektsforskere som har brukt 6-sifrede beløp på å DNA-teste slekta si. Slektsforskerne vil ha bekreftelse for å komme videre i sin forsking, og velger da å bruke penger på dette. Prisen på DNA-testen varierer fra 1.200 og ned til 700-800 kroner, så det kan være smart å følge med på kampanjer som går innimellom. Lurer du på noe ang. DNA-testing eller slektsforskning, så bare ta kontakt med en av oss. Jo flere som DNA-tester seg, jo større sjanser er det for andre også finner svar på sine spørsmål, avslutter slektsforskerne.