- Det var svenskene som prøvde å komme seg inn i Norge, og vi klarte å stoppe dem ved Trangen. Det var flere slag og det er det vi hadde tenkt til å vise til de som skal være med på vandringen hvor disse slagene var, sier Turid Myrvold fra Åsnes Finnskog historielag. 

Rundturen blir på 4-5 mil og vil nok vare noen timer.  Dette er også første gangen Åsnes Finnskog historielag og Hof historielag går sammen om et arrangement.

- Vi tenkte vi skulle ta med folket på en rundtur til forskjellige historiske steder, som var aktuelle ved disse slagene. Vi skal starte i Skalbukilen ved Skalbukilen gård, så tar vi en rundtur til Trangen, Åsnes kirkegård og til Sønsterud gård. Dette blir med buss og bil, vi leier veteranbussen som er kjent for å ta mange turer rundt her i bygda, forteller Anne Lise Skoglund fra Hof historielag. 

Mange vet ikke hva slaget ved trangen innebærer

Det blir en del historier på rundturen sånn at de som ikke kjenner til historiene fra før, kan få et bedre innblikk i hva som egentlig skjedde under slagene.

- Da får de bedre innblikk i slaget og en del av hva vi i historielagene syntes er det viktigste av de plassene som ble berørt den gangen. Både eldre og yngre burde være med på denne turen, særlig de yngre, vi tror det er mange som egentlig ikke vet hva slaget ved Trangen innebærer, forteller Myrvold og Skoglund.

Det blir enkel servering av kaffe og noe attåt underveis.

- Det var en kaptein som ledet et regiment og som var stasjonert ved Trangen.  Han var den som stilte seg opp på stubben og ble på en måte en skyteskive. Han ble skadd og ble fraktet derifra, men nordmennene vant det slaget, så han gjorde en god jobb, forteller damene i historielagene. 

Det blir kjørt buss, men de som vil kan kjøre bil, det blir litt gåing men ikke så mye. Siste frist for påmelding er 12. juni. Frammøte ved Kilskula i Skalbukilen søndag 17. juni klokka 11.00. Ta med campingstol og gode sko!