• KJØPER DELER: Heiki Ruud var innom bilopphuggeriet på jakt etter et nytt batteri da vi var innom. Han er glad for at det er drift igjen ved bilopphuggeriet.
  • MYE NYTT OGSÅ: De store inntektene ligger i bildeler fra nyere biler. Som denne Volvoen.

Helt siden 1970-tallet har det vært drift ved bilopp-huggeriet ved Hukusjøen. Sist var det Doffens Bildemontering AS som drev stedet, men i april 2016 kjøpte Cato Risbergseter bilopphuggeriet. Konsesjon til drift ble gitt av fylkesmannen i oktober i fjor, og driften er nå for alvor i gang.

- Nå i starten driver jeg alene, men dette er veldig mye jobb. På sikt må jeg ha som mål å få med meg flere, sier Risbergseter.

Selv har han alltid vært bilinteressert, og han sitter med det på solid bilfaglig kunnskap. De som er på jakt etter brukte bildeler bør definitivt ta turen til Risbergseter Bil-Demontering AS ved Hukusjøen.

- Før jeg overtok bilopphuggeriet var jeg ute av arbeids- livet et par år på grunn av en ryggoperasjon. Men nå er det godt å være tilbake, sier Risbergseter.

Hun skuer utover plassen. I dag er det rundt 425 biler som står spredt utover den store plassen bilopp- huggeriet disponerer. Det skulle tilsi at det er rikelig med bildeler å få tak i for de som vil reparere bilen for en rimelig penge.

- Jeg kjøper inn en del forsikringsbiler. Det vil si relativt nye biler, men som er vraket av en eller annen grunn. Her finnes det fortsatt mange brukbare deler, sier han.

Travel måned tilbakelagt

Mars var en travel måned for det eneste bilopphuggeriet mellom Kongsvinger og Elverum. Selv om fristen for å vrake bil i hensikt å spare årsavgift har gått ut blir det travelt utover våren også.

- Jeg opplever at det kommer mange innom som ikke har fått med seg at det er drift her. Det er et klart potensial med å nå ut, og jeg tenker å bruke nettet for alt det er verdt, sier Risbergseter.

For mange bildeler er voldsomt dyre i dag. For eksempel elektronikk. I forsikringsbilene som Risbergseter har stående er det mulig å kjøpe slike deler for en rimelig penge, og her er det et nasjonalt marked.

- Å skape sin egen arbeidsplass på denne måten har jeg stor tro på. Det er mye jobb, men samtidig er det mange fordeler. Nå håper jeg bare å få ballen til og rulle slik at jeg kan ansette flere, sier Risbergseter.

Nå fortsetter jobben med å rydde bort biler som det neppe blir aktuelt å hente deler fra, og det er også planer om å ruste opp den gamle bygningsmassen ved bilopphuggeriet.

Og skulle du ha en haug stående du ønsker å bli kvitt, så kommer gjerne Cato hjem til deg og henter bilen om den ikke er farbar på vegene i Solør.