• BAKER SAMAN: Nina Slettbakk Jensen (fra venstre), Gry Anita Nilsen og Randi Renate Johannessen er tre av de driftige bakedamene i Skalbukilen.
  • SOSIALT: Wenche Udnæseth (f.v.), Kristine Udnæseth, Wenche Skymoen og Ann Monica Nyen er med i gruppa.
  • MYE MORO: Det blir mye latter da Mona Langmoen (til høyre) drar i gang praten.

Det lukter igjen deilig bakst i lokalene til det gamle skolekjøkkenet ved Kilen skole én tirsdag i måneden. Grunnen til det er at bakedamene i Skalbukilen har etablert et samlingspunkt, og det har blitt så populært at folk står i kø for å være med.

Mona Langmoen tok initiativet til bakekveldene, og mente det måtte være bedre å bake sammen enn hver for seg.

- Totalt er vi 11 damer som møtes én gang i måneden for å bake. Her har vi kun tre ovner, og derfor har vi ikke plass til flere. Men vi ønsker oss veldig gjerne flere ovner å steke kaker i, sier Langmoen.

De har inngått en leieavtale med Kilskula SA som i dag eier bygget, og begge parter er glad for at det nå er enda mer aktivitet i det gamle skolebygget.

- Vi handler all maten vår hos Joker Kilen også. Det er viktig å bruke nærmiljøet vårt her på Åsnes Finnskog, sier Langmoen.

BAker til seg selv

Det er slett ingen kommersiell tankegang bak bakedriften. Damene baker til seg selv, og det er heller ikke aktuelt å starte med noe bakeutsalg.

- Før jul møttes vi og bakte alle sju slagene. Det går jo mye fortere da vi kan gjøre dette sammen. Vi baker nok så vi har helt til neste gang vi møtes. Før jul møttes vi hver uke, men nå holder det med én gang i måneden, sier Langmoen.

Når en bakekveld er over bestemmer gjengen seg for hva de skal bake neste gang de møtes. Da kikker de over hvilke råvarer de sitter igjen med, og hva som eventuelt må kjøpes. Kostnadene fordeles likt på alle.

- Men vi får mye også. Sigurd Marius Kilen har bidratt med poteter, Gerd Udnæseth med egg og vi får gode priser hos nærbutikken. Dette er slett ingen kostbar hobby å være med på, sier Langmoen.

Men bakedamene skulle gjerne hatt mer utstyr å bake med. Da skolen ble nedlagt forsvant også alt av innmat. Dermed måtte de starte på scratch igjen, og bakedamene tok selv med seg kakeformer og liknende hjemmefra.

- Kaffeservise og slike ting har vi bra med. Men vi trenger to nye stekeovner, og det meste innen øvrig bakeredskap. Om det er noen som har lyst til å donere oss slike ting er det bare å ta kontakt med meg. Det hadde vi satt stor pris på, smiler Langmoen.