• FLOTT GÅRD: Andreas Bakken driver Grinder gård, som er vertskap 17. august.
  • PLANLEGGING: Alle detaljer er fortsatt ikke på plass, men mye er allerede klart. Her Andreas Bakken og Asbjørn Holmen i diskusjon.

«Potato Scandinavia» er altså en skandinavisk møteplass i landbruket spesielt rettet mot poteten. I motsetning til de tradisjonelle maskinutstillingene, vil dette være et arrangement som har mer fokus på maskiner i felt. 

- Målet er å tiltrekke seg mest mulig besøkende fra bransjen, i tillegg legges det opp til besøk fra private konsumenter, forteller Asbjørn Holmen i Hedmark Kunnskapspark.

Prosjektgruppa har bestått av:

Asbjørn Holmen, prosjektleder - Hedmark Kunnskapspark

Are Sætre, sytermedlem i NRL (Norsk Landbruksrådgiving) og potetprodusent

Kamilla Bye - NRL Øst

Baard Nordvang - Ask Media/Bedre Gardsdrift

Hans Degerdal - Ask Media/Bedre Gardsdrift

Roy Utgaard - Ask Media/Bedre Gardsdrift

Terje Weldingh - potetprodusent

Erik Furulund - potetprodusent

I tillegg har også Andreas Bakken fra Grinder gård bidratt.

Pr. 17. august er det over 55 utstillere, og antallet stiger fortsatt!

- en av de fineste gårdene i norge

Etter at forespørselen om å arrangere «Potato Scandinavia» kom, var det viktig å få på plass de økonomiske rammene.

- De som er med som arrangører, er Bedre Gardsdrift, Hedmark Kunnskapspark og NLR Øst. Vi er veldig takknemlige for at de sørger for at arrangementet kan foregå her midt i potetlandet. Vi kunne heller ikke fått en bedre ramme rundt dette, enn vi har fått her på Grinder gård. Dette må være en av de fineste gårdene i hele Norge! smiler Holmen.

Andreas Bakken driver Grinder gård.

- Her dyrker vi poteter, gulrot, korn og gras på totalt 2.250 dekar. Gården ligger ned mot Glomma, og vi har store vanningsbehov, forteller Bakken på Grinder gård.

17. august vil det bli Norgespremiere på et lineært vanningsanlegg, som er innkjøpt av Grinder gård. 

roboten thorvald kommer

Landbruksroboten Thorvald vil også bli demonstrert i løpet av arrangementet.

- Thorvald er en førerløs redskapsbærer der du kan koble til både utstyr, verktøy og for eksempel frø og sprøytemidler. Maskinen veier 150 kilo netto, men bærer ytterligere 200 kilo med last, sier sjefsredaktør i Bedre Gardsdrift, Hans Degerdal.

Mange både mener og tror at potebonden er litt «sidræva» og traust.

- Det stemmer ikke, potetbonden er faktisk langt framme på utvikling og søker stadig nye og bedre løsninger, sier Asbjørn Holmen.

Det vil bli foredrag både ute og inne, fra klokka 11.00 til klokka 16.00. Forsøksfeltet vil tider av dagen være betjent av rådgivere fra NLR og forskere fra NIBIO (Norsk Institutt for bioøkonomi). 

mat og drikke

Hvebergsmoen Potetpakkeri er et av Europas mest moderne pakkerier, der blir det omvisning. 

- Det vil bli parkering ved riksveien, og satt opp busser til og fra gården og Hvebergsmoen. I tillegg står Skaslien for servering på messeområdet, og det hele avsluttes med Trubadur Bayer utover kvelden, så her er det bare å møte opp for faglig påfyll og sosialt bekjentskap, avslutter Asbjørn Holmen.