• PREMIERE: Utnevnelsen fant sted etter premieren av «Sauna Cathedral» under Finnskogdagene. (Foto: Venkah Gjermundsen).

Sinikka Langeland ble i tidlig alder interessert i musikk, og har alltid vært et kreativt menneske. Hun tok utdannelse innen musikk og formidling, og har vært inne mange instrumenter. Langeland endte opp med kantelen som favoritt. Kantelen er det finske nasjonalinstrumentet, og er det instrumentet Langeland har dyrket en lang karrière innen folkemusikk, runesang, kveding og kantelespill.

- Du er en unik kunstner! Du har en sterk, uttrykksfull stemme, med en særegen urkraft, og du trakterer kantelen med en imponerende teknikk. Du er beskrevet som at du synger gjennom instrumentet - kantelen. Det er en enhet! I dag har vi hørt at det går an å lage fullkommen enhet med både saksofoner, trompet, bass, orgel og slagverk, sa varaordfører Bjerke Lilleåsen i talen sin til Langeland.

Langeland har gitt ut en rekke med CD’er og bøker. Hun har samlet lokalt balladestoff fra Solør, og samlet og gjendiktet runer med røtter fra Ural til Finnskogen. Langeland har komponert musikk til Åsta Holths tekster og på mange måter ført hennes arbeid videre.

Godt kjent i Norge

Sinikka Langeland har samarbeidet med mange av norges fremste folkemusikere. Det har blitt mange opptredener i mange lokaler, konsertsaler og kirker i land over hele verden. 

- I dag vil jeg takke deg for det arbeidet du har lagt ned for å styrke identitet og selvfølelse på Finnskogen. Du har på ditt vis satt den skogfinske kulturen på kartet og løftet den opp til stor kunst.Det er med stor glede jeg vil utnevne deg som ambassadør for Grue, avsluttet varaordfører Bjerke Lilleåsen