• UTMERKELSE: Sigmund Nyberg mottok i april 2018 ATIM prisen i New York (Foto: privat).

Sigmund Nyberg er fra Våler, men har i mange år bodd i Oslo. Han har vunnet internasjonale utmerkelser for sitt arbeid i både Europa og Nord Amerika. Nyberg har hatt utstillinger i gallerier i New York, Milano, Verona, Napoli, Danmark, Marokko, Louvre i Paris, Stockholm, Barcelona, Berlin og i Norge. 

- Jeg maler abstrakt med figurative elementer og har gått Nydalen Kunstskole i Oslo. Fargene er sentrale i mine arbeider og jeg forsøker å få frem et evighetsperspektiv i bildene. Dybdevirkning, uendelighet og lyset er sentrale elementer, og jeg er mest opptatt å skape god stemning i bildene. Noe gjenkjennelig i abstrakt form som er tankevekkende. I mange av mine arbeider vil man finne symboler som gir bildet et ekstra perspektiv, forklarer Nyberg. 

Nyberg har akkurat hatt separatutstilling i København, og etter Kunstfestivalen i Våler er det ny separatutstilling i London i november. 

fikk malerkunstens oscar

Det har blitt flere internasjonale utmerkelser de siste årene. 

- For 2 år siden jeg vant jeg «Oscar del`Arte» i Monte Carlo i Monaco, som de kaller malerkunstens Oscar. Statuetten blir med på utstillingen i Våler. Dette er en årlig utdeling og det er 30-35 kunstnere som vinner Oscar hvert år. Jeg er stolt som bare det over å ha vunnet Oscar! Jeg har tidligere også fått en del priser i Italia, men denne er det største! Det er en italiensk kurator som liker godt det jeg lager, så han har hjulpet meg en god del. Han oppdaget meg da jeg stilte ut i New York for 4 år siden og har fulgt meg opp etter det, forteller Nyberg. 

Kunstneren er egentlig utdannet økonom og har jobbet med noe annet en kunst hele yrkeslivet. 

- Jeg har jobbet både i Glåmdalen og Østlendingen, jeg har vært økonomisjef i 2 år blant annet. Jeg fant ut tidlig at jeg ville drive på fulltid med maling, men det var jo ikke noe å leve av i starten. Med forsørgeransvar siden jeg var 21 år, turte jeg ikke å satse 100 prosent før jeg pensjonerte meg. Nå går det veldig bra! Nå er 69 år, men har bestemt meg for å male i 20 år til, smiler Nyberg. 

mer kjent i utlandet

Nyberg får tilbud fra hele verden, og han er nok mer kjent i utlandet enn i Norge. 

- Det dukker stadig opp tilbud om utstillinger fra hele verden. Etter at jeg var med på en juryert utstilling i New York, har det egentlig blitt mer og mer. Jeg selger mye her i Øvre Solør, det er jeg veldig godt fornøyd med og glad for! Jeg bruker Facebook veldig aktivt til salg og har 37.000 følgere på Instagram. Jeg selger mye til folk jeg kjenner, blant annet her i Våler. Jeg har som regel minst én utstilling i året her oppe og har stilt ut mye i Biblioteket i Våler, sier Nyberg. 

Det er ikke lett å selge malerier hvis man ikke er kjent, så markedsføring er «alfa-omega». 

- Det er som med alt annet, er det ingen som vet om deg og det du holder på med - så er det vanskelig å få solgt. Jeg bruker å si: «jeg har 3 års utdanning i markedsføring og 1 år med kunstutdanning, og det tror jeg er en bra kombinasjon», ler Nyberg. 

Sigmund Nyberg har med seg mellom 20 og 25 malerier på utstillingen på Heia Hotell under Kunstfestivalen i Våler.