• MYE Å GJØRE: Det er mye å gjøre i forkant av torsdagens folkefest.

20. juli klokka 12.39 stopper NRKs Sommertog på Kirkenær stasjon, hvis det er i rute. Det blir det fjerde og siste stoppet i Solør-kommunene. Grues ordfører Wenche Huser Sund håper på vital folkefest og et grønt Grue. 

- Når toget stopper håper jeg det er full perrongen av folk kledd i enten Solørbunad eller grønne drakter! Men Grue er langt. Jeg oppfordrer også alle til å stå på bruer og ved overganger langs bana med det norske flagget og vinke, så de ser at her er vi livskraftige og levende, sier hun.

Det blir filma langs hele toglinja, og Huser Sund håper folk møter på Namnå eller Grinder stasjon, eller kjører med traktorene sine, slik at hele Grue får vist seg fram. 

Fokus på Grue

Toget har et opphold på 11 minutter på Kirkenær. Ordføreren forteller at de hadde mange ideer, og litt for lite tid. Derfor valgte de å fokusere på hva Grue i sin helhet er kjent for. 

- Når toget kommer står jeg der for å ta de imot og ønske dem hjertelig velkommen til Grue. Så kommer statsministeren fra Finnskogen, Even Wiger, og gir ut et borgerbevis til Fantorangen. Det kommer til å bli et artig innslag. Vi har også fått med oss Grueturninggeneral Roy Bråthen, som kommer for å fortelle at dette er Norges nest største fotballturnering. Vi har bedt alle håndball- og fotballtrenere om å få med seg Grueungdom med ball og grønne drakter. Skaslien kommer for å servere motti og flesk til alle som er på toget. Det kommer til å stå noen poteter her også, oppsummerer ordføreren.

Ved å få vist fram Grueturneringa, håper hun vil gjøre at mange tidligere deltagere kobler fotballturneringa og plassen.

- Det er bra vi får satt den på kartet. Mange kjenner Grue fordi de har vært med på turneringa, sier hun.  

FOLKEFEST

Folkefesten begrenser seg ikke til 11 minutter med TV-tid, og Huser Sund håper at folk møter opp god tid i forveien. 

- På Kiwi serverer de pølser og saft til alle barn som kommer, og så kommer Roy Orbinson Tribute band for å spille rock'n'roll for oss. Jeg håper jo at folk kommer i god tid, at de stikker innom og ser litt i butikkene våre, er i området og snakker med hverandre. I tillegg er stasjonen åpen, med bilder fra Grue. Jeg håper jo også det kommer flere som har lyst til å flytte til Grue! Jeg veit det kommer familier med unger som ikke bor her til vanlig for å få vært med. 

IMPORTERT MANN OG SVIGERMOR

Grue kommune har fokus på vekst i innbyggertallene sine, og snudde i fjor den negative trenden. Huser Sund har sjøl personlig bidratt til en økning i innbyggertall. 

- Jeg ble oppringt av NRK som har fått med seg at hit flytter det folk nå, så jeg er invitert med på toget sammen med innflyttingspastillene mine og mannen min Øyvind, i og med at jeg har fått importert inn en mann og ei svigermor hit til bygda. Så vi setter på oss Solørbunadene våre og blir med toget videre, sier hun.

KOKKEKAMP PÅ KVELDSTID

Huser Sund dukker også opp igjen i Kongsvinger på kveldstid.  

- Da er det wok'n'roll i Kongsvinger. Det er rett og slett en kokkekamp mellom alle ordførere med sin egen kokk. Jeg tar med meg Ottar Skaslien, og vi skal woke og lage mat fra Grue. Stakkars han, sier jeg! Men dette kommer til å bli gøy, jeg gleder meg!, ler hun.  

Med ambisjoner om å kle Grue i mennesker med Solørbunader, grønne drakter og norske flagg, er oppfordringa klar fra ordføreren: 

- Møt opp tidlig. Vil du komme på TV må du stå fremst i rekka altså.

Mer informasjon om programmet, finner du på Grue kommunes nettsider.