Når Hedmark og Oppland blir slått sammen til Innlandet i 2020 vil den nye fylkesparken få to natur- og kulturparker. Finnskogen og Valdres er unike på hver sine måte, og onsdag hadde de felles møte på Skaslien Gjestgiveri i Grue.

Leder i Finnskogen Natur & Kulturpark, Herdis Bragelien, mener møtet var svært nyttig, og ser store muligheter i å samarbeide med parken i Valdres.

- Valdres har fjell og sin særegenhet, mens Finnskogen har sin med skog og skogfinsk kultur. Kanskje kan vi finne på et opplegg sammen; Fra dype skoger til høge fjell, sier Bragelien.

Én av foredragsholderne onsdag var påtroppende fylkesmann, Knut Storberget, og han roste parkene for viljen til å samarbeide.

- Han var veldig positiv, og mener dette var noe av det beste vi kunne gjøre i forhold til bygdeutvikling, sier Bragelien.

Elverum blir kanskje med

En annen positiv nyhet var at Elverum nå vurderer å melde seg inn i Finnskogen Natur & Kulturpark. Det kan kanskje gjøre at Våler, Trysil og Eidskog kommuner melder seg inn på sikt.

- At Elverum blir med betyr mye for oss. Det er mange store aktører i Elverum, og de har en del av Finnskogen i sin kommune. Samtidig er Elverum en portal inn til Finnskogen på samme måte som Torsby og Kongsvinger. Byene rundt er selvsagt viktige samarbeidspartnere, og vi ønsker å ha de med på laget, sier Bragelien.

Finnskogen Natur og Kulturpark har fått midler fra fylkeskommunen til et forprosjekt for å få til Finnskogen Friluftsråd. På møtet onsdag snakket Valdres Friluftsråd varmt om alle mulighetene dette fører med seg for å få til en bedre koordinering av det offentlige, idrettslag, grunneierlag, hytteforeninger, grenderåd og velforeninger.

- Bare i Valdres friluftsråd, som er det eneste i Innlandet, har de fått 7 til 8 millioner kroner til forskjellige formål for tilrettelegging av friluftsliv siden oppstarten i 2012, sier Kristian Botten Pedersen.