Fra fredag 11. november til lørdag 19. november er det igjen klart for Litteraturfestival i Grue. Festivalen har de siste årene satset på store forfatternavn. Nå ønsker man å satse sterkere på de lokale forfatterne fra Hedmark.

Festivalen ble arrangert for første gang i 2010 og skal være et undersøkende prosjekt for Solør-kulturen vedrørende litteratur. Festivalen fokuserer også på de unges leseferdigheter. 

Festivalsjef Helén Evenstad er godt fornøyd med årets program.

- Vi styrker satsingen vår på forfattere fra Hedmark, som blir en rød tråd gjennom hele festivalen. Nytt av året er en egen Åsta Holt-dag, hvor vi hedrer Åsta Holt. Vi skal satse mye på Åsta i årene fremover, forklarer Evenstad. 

Finnskog-forfatter Åsta Holth fra Svullrya, omtales som selve gallionsfiguren for Litteraturfestivalen. På fagdagen får man blant annet besøk av Svein R. Gjems som kjente Åsta godt, og Randi Brenden som har forsket på Åsta Holth og finnekultur. 

Trekker flere tusen til Grue

Årlig trekker festivalen flere tusen besøkende til Grue, og har blitt en viktig kulturinstitusjon i Sør-Hedmark. Festivalen byr på langt mer enn litteratur. I år kan du blant annet oppleve Erik Lukashaugen og Arbeidslaget, Levi Henriksen og Babylon Badlands, i tillegg til mye annet. 

- Vi har jobbet tett med Erik Lukashaugen fra Elverum, som har tonesatt dikt av Tore Hestbråten fra Grue Finnskog og synger på Solung. Dette er et veldig spennende prosjekt, mener festivalsjefen. 

Like etter åpningen fredag 11. november blir det fagseminar om bibliotekets framtid.

Dette er hovedsakelig for bibliotekansatte i sørfylket, men det er også åpent for andre. Det skjer mye i bibliotekverden i tida fremover, forklarer hun. 

Festivalen byr også på et utvidet skoleprogram i samarbeid med Grue barne- og ungdomsskole, fortellerkveld med Anne Gro Fauskanger, barneforestillingen Heksagon og julestria, forfatterbesøk, bokslipp og mye mer.