• EKSEMPEL: Dette er et av RB fotos eget produkt, og det er ikke vanskelig å se at dette er populært.

Rina-Bodil Brenden har studio i leide lokaler på Arneberg. Her har hun holdt på siden 2011.

- Selv om det ikke er på fulltid, så er det dette jeg driver med. Det er forholdsvis rolig i vinter-halvåret, og jeg håper å få enda mer nyfødtfotografering utover våren og spesielt til sommeren, sier Brenden.

RB foto er oss bekjent eneste nyfødtfotograf i hele Solør:

- «Alle» tar jo bilder i dag, men det er vel ingen andre fotografer i distriktet som har fokus på nyfødte. Det er en spesiell sjanger, og det kreves mye tålmodighet, forberedelser og ikke minst etterbehandling av bilder. Fotografering av nyfødte, er vesentlig mer komplisert enn vanlig portrettfotografering, forklarer Brenden.

Nyfødte kommer i alle farger og fasonger:

- Nyfødte er ofte enten røde i huden, andre er gule og noen er lilla. Det er sjelden de kommer i «perfekt» farge, det er alltid et fargeskjær som må etterbehandles. Noen har også fødselsmerker som foreldrene ikke vil skal vises, men jeg vil gjerne at bildene skal bli så lik den nyfødte som mulig – slik at det ikke blir ei lita «dokke» på bildene, smiler Brenden.

De nyfødte er ikke mange dagene før de kommer til fotografering:

- De kommer ikke rett fra sykehuset, men det er ikke så langt unna heller. De fleste er mellom 5 og 14 dager da de kommer hit, for meg passer det best at de er rundt 10 dager. Men jeg har også hatt oppdrag da de har vært en måned, og det går fint det også. Jeg liker best å ta sovebilder, det er det enkleste og blir oftest de beste bildene også. Da de er så små, klarer de ikke å fokusere så godt ennå, og derfor er det best at de sover på bildene, smiler Brenden.

Kundene kommer stort sett fra hele Solør:

- Selv om de aller fleste kundene i forbindelse med nyfødtfotografering kommer fra området mellom Kongsvinger og Elverum, har jeg hatt kunder helt fra Lillestrøm-området. Jeg har egen hjemmeside som er oppgradert, og mange finner meg der. Ellers får jeg henvendelser på telefon og via Facebook-siden også, forteller Brenden.

Selv om det er nyfødtfotografering hun liker aller best, tar hun alle typer bilder:

- Jeg tar portretter, familiebilder, konfirmanter og det meste, men det er nyfødtfotografering jeg virkelig brenner for. Jeg er en selvlært fotograf, og har gått noen kurs med Mona Nordøy og ellers tatt flere kurs på nett.  Så vidt jeg vet, finnes det heller ikke noe eget kurs for nyfødtfotografering, i alle fall ikke som er aktuelle for meg, sier Brenden.

Rina-Bodil Brenden fikk sitt første speilreflekskamera i 2009:

- Det var da den store interessen kom, og jeg har holdt på siden. Det er folk jeg vil fotografere, selv om det også er interessant med natur og dyr. Ute på tur tar jeg bilder med mobilen som alle andre, men jeg er ikke interessert nok til å stå opp midt på natta – for å ta bilder med akkurat «den tåka» på det vannet, sier nyfødtfotografen.