Fastelavn er opprinnelig en hedensk vårfest. Skikken med fastelavnriset stammer fra denne tiden, hvor riset skulle vekke kvinner, dyr og trær til fruktbarhet. Fastelavn var et symbol på kampen mellom sommer og vinter, hvor spirende kvister beseiret snø og istapper.

I dag forbinder vi fastelavn med fastelavnboller og fastelavnris, og Åsnes Sanitetsforening gjør seg klare til en av årets viktigste inntektskilder. 

- I år blir vi å finne på Stormarkedet på Flisa, samt Joker’n på Kjellmyra. Dette er en av de viktigste inntektskildene våre, ved siden av loddsalg gjennom store deler av året. Vi støtter ulike tiltak blant barn og unge i Åsnes ved hjelp av disse midlene, samt bidrag til blant annet kvinnemedisinsk forskning, «Min dag i dag» og sanitetsarbeid i Etiopia, forteller leder i Åsnes Sanitetsforening, Anne Grethe Stræte. 

Godt samarbeid

- Brukerne av Dagsenteret på Flisa har vi et godt samarbeid med, noe vi er kjempeglad for! Fra tidlig høst er de i gang med sanking av kvister og fortsetter utover med binding og pynting. Vi håper at fastelavnrisene går unna som «varmt hvetebrød», det vil glede produsentene og sanitetskvinnene i Åsnes, smiler Stræte.