• «GRUE 2»: De gamle Grue-draktene kommer til nytte igjen hos ZRK Turbina i Bosnia.
  • BLIR BRUKT: Draktene blir ofte byttet på grunn av nye sponsorer, men er fortsatt helt brukelige.

Den heldige klubben, ZRK Turbina, ligger i byen Jablanica sør i Bosnia. Jablanica ligger mellom Mostar og Sarajevo, og har også grønt som klubbfarge! 

- Vi skifter ut mange drakter hvert år, ikke for at de er utslitt, men for at sponsorene forandrer seg fra år til år. Derfor er vi glade vi kan gi drakter til Stein Vidar, som gjør en fantastisk jobb og har de siste 5-6 årene delt ut drakter fra oss til klubben i Bosnia, forteller Ragnhild Vangerud i Grue håndball.

Det er Grue Sparebank, Entrack og Kirkenær Sportsforretning som sponser åtte nye håndballer.

- Vi i Grue Sparebank bidrar med penger av to årsaker, det ene er «direkte» til Stein Vidar for den innsatsen han har lagt ned for Grue-håndballen i en årrekke, og da han lager et «Grue 2» i Bosnia, så fortjener han litt drahjelp. I tillegg er det også litt moro å kunne bidra i et land som ikke har råd til å kjøpe drakter eller håndballer. Og vi er fortsatt sterkt knyttet til Grue-håndballen, sier Hallgeir Sletten.

Entrack på Grinder driver litt med eksport, men det er ikke bakgrunnen for sponsorkronene. 

- Stein Vidar kom til oss og spurte om vi kunne bidra med noen kroner, og da vi fikk vite mer om konseptet hans og grunnet Stein Vidars sterke engasjement, så ville vi være med også, sier Tom Arne Kvesetberg i Entrack.  

Stein Vidar Lie har vært både journalist og lærer, og det var i rollen som journalist det hele startet.

- I 1993 kom det 100 flyktninger til Grue fra Bosnia, noen av de flyttet hjem igjen, og vi har holdt kontakt siden. Jeg har også vært der på en del reportasjeoppdrag, og nå er jeg der hvert år. Denne klubben har jeg hatt kontakt med 15 år, og vi fikk en invitasjon til å komme nedover med et håndballag. Det fikk jeg aldri til mens jeg var i Grue-håndballen, men mens jeg trente 

Kongsvinger, fikk vi det til i 2010, forteller Stein Vidar Lie. Det var under dette besøket spørsmålet om brukt håndballutstyr dukket opp første gangen.

- Der har de brukt for alt, det er veldig dårlig økonomi i klubben og Bosnia er jo et av Europas mest fattige land. Utstyret ble tatt godt i mot, og nå spiller de i grønne trøyer som Grue. Så nå reklamerer både Grue sparebank og Entrack i Bosnia! smiler Lie.

Selv om den bosniske klubben også har grønt som klubbfarge, var ikke det årsaken til at akkurat denne klubben skulle få utstyr fra Grue. 

- Neida, det var helt tilfeldig! Jeg kom i kontakt med dattera til en som drev en restaurant, og han var trener i klubben. Jeg har også vært gjestetrener der. Det vi leverer nå er noe av det flotteste vi har levert noen gang, det er flotte drakter og helt nye håndballer. Det er helt enestående, men det er begrenset hvor mye jeg får med meg nedover, smiler Stein Vidar Lie.