• ET HUNDRETALLS: Det var folksomt på Rådhusplassen lørdag, og det anslås at et sted mellom 100 og 200 møtte opp på markeringen.
  • TYDELIG: Bjørn Venstad i Rødt hadde en tydelig beskjed som første ut fra de politiske partiene.

Etter flere hendelser hvor nazistiske flagg, bannere og klistremerker har dukket opp i nærmiljøet ble det lørdag invitert til en markering mot nettopp nazisme og rasisme på Flisa. Initiativtaker var Hilde Mari Bjørke fra Hedmark SV, og hun er glad for at så mange tok turen.

Oppmøtet kunne absolutt vært bedre, men samtidig er det flott å se at et hundretalls solunger og andre tok seg tid til denne markeringen en lørdag ettermiddag. Blant de som deltok var sogneprest David André Tys.

- Jeg engasjerer meg fordi dette er en viktig sak. Slike holdninger vil vi ikke ha i bygda vår og landet vårt. Vi vil at mennesker kan få oppleve at de kan være den de er. Uansett hvor de kommer fra, hva de tror på og hvem de blir glad i. Derfor er det så fint at vi er så mange fra forskjellige folk og partier, og at vi vil bevare mangfoldet og friheten i landet vårt, sier Tys.

Hendelsene i Solør den siste tiden setter sognepresten lite pris på.

- Det er et slags oppgulp fra fortiden. For dem som kjenner noen eller har hatt noen som har vært utsatt for de grusomhetene dette flagget representerer er det ekstra sårt. Det er viktig at vi står samlet bak dette, og at vi tar avstand fra det, sier Tys.

Var aldri i tvil

Gatas Parlament er still going strong etter alle disse årene, og Elling i duoen var aldri i tvil om de skulle komme til Flisa denne lørdagen.

- Det er viktig å bekjempe rasisme og nazisme. Det er farlig hvis vi lar det slippe til. Dessverre har dette blitt en oppgave for vanlige folk å bekjempe, sier han.

Alle politiske partiene hadde signert oppropet mot rasisme og nazisme, og de fleste var representert lørdag. Først ut på talerlisten var Bjørn Venstad fra Rødt.

- Så fort dem er ute og kliner opp disse propagandaplakatene blir de revet ned. Folk vet hva dette er, og vil ikke ha denne faenskapen. Det som er alvorlig nå er at dem er tøffere i trynet og bedre organisert enn vi har sett dem på lenge, sa han.