• MORO MED TURNERING: Siste helga i august, som vanlig, er det klart for storinnrykk på Kirkenær - og Roy er klar!

Det hele startet med at Grue IL var 75 år, og Roy Bråthen satt som juniorformann i fotballgruppa. Hovedlaget ønsket en markering av jubileet og slik dukket ideen om Grueturneringa opp.

- Ja, jeg foreslo at vi skulle kjøre ei Grueturnering som markering. Vi startet med 8 lag, så har det bygd seg opp med tiden, og i år er det 256 lag som er påmeldt. 270 lag er rekorden, forteller turneringsleder Roy Bråthen.

Ettersom du har vært med helt siden starten, må det jo være noe som motiverer? 37 år er ganske lenge?

- Det som driver meg, er at vi på Kirkenær, lille Grue, klarer å arrangere ei så stor turnering! Turneringa har vokst, mye på grunn av at fotballen har endret seg også. Det kom jenter inn i fotballen, det kom 7'er fotball, 5'er fotball, 9'er fotball. Det gjør jo at vi får flere og flere muligheter, og vi har leid og forpakter mye jord i Grue, for å lage fotballbaner. Etter hvert har Grueturneringa blitt et begrep, et merkenavn for Grue, og det er jo det største arrangementet som er i Grue.  Jeg tror heller ikke det er noe arrangement på Kirkenær, som har markedsført bygda så mye som Grueturneringa, sier Bråthen.

- årets happening i grue

Grueturneringa er et kjent begrep for mange, og det lokale næringsliv og kommunen støtter opp.

- Ja, nå ser vi det i bygda vår, vi ser det blant næringslivet, i kommunen og blant de som bor her, at dette er en «happening» i året som alle vil være med på. Så lenge folk stiller opp og vil være med, så synes jeg det er moro og har lyst til å drive videre, smiler Bråthen.

Det skal til mange frivillige for å at arrangementet skal gå som planlagt.

- Vi har ei ledergruppe med 30 personer, det er jo ganske mange, men jeg ønsker at vi skal fordele arbeidsoppgaver og ansvar på hver våre områder. Det skal også være moro å drive med det, og ikke for arbeidskrevende - for vi bruker mange timer. Alle frivillige må med, og vi har kalt inn mye ekstra folk, vi har med russ og andre foreninger som hjelper til. Det er nesten 700 funksjonærer som er med! forteller den rutinerte turneringslederen.

Med både fotballspillere og alle rundt, blir det folksomt på Kirkenær 25. til 27. august.

- Vi har bestilt 3.000 turneringsminner som spillerne får, og når spillerne er fra 8-14 år, er det også med mange foreldre og andre. Det blir fort 10.000 som er innom Kirkenær denne helga, og det er jo en folkefest! Flere i Grue sier at dette er den beste helga i året, for «da er det liv og røre på Kirkenær», smiler Bråthen.

mye logistikk

Det kreves mye og god logistikk for både overnatting og bespisning, i tillegg til alt rundt selve det sportslige.

- Det er jo over 500 campingvogner her denne helga, og med så mye folk og liv, blir det en ordentlig «happening» på Kirkenær. 3.000 spillere skal spise 6 måltider i løpet av helga, og bare det krever god planlegging, forteller Bråthen.

Nå har du vært med i 37 år, går du for 37 nye år?

- Da er jeg nok for gammel til å være med! Jeg har ikke satt noe grense for når jeg skal gi meg, men er det noen som vil overta ansvaret for Grueturneringa, så er jeg åpen for det. Årsaken til at jeg fortsatt sitter her, er at det ikke er noen som har ønsket det. Hvis noen skal overta, har jeg sagt at du må ha glede av det, du må «blø» for det og virkelig synes dette er moro. Og hvis du skal overta, så må du ta noen år! Men jeg vil gjerne at noen skal overta, etter hvert, avslutter Roy Bråthen.