• TRE PÅ TRE: Juletrærne som ble plantet i 2012 er nå klar for salg. 70.000 trær er plantet på Opaker gård!
  • NYTTIG SAU: Sauerasen shropshire spiser ugress, men ikke trær. Den rydder vekk alt ugress fra området.

Små marginer på kornproduksjon gjorde at Kjersti Rinde Omsted og Arne Wilhelm Omsted valgte å se se på alternativ produksjon på Opaker gård. Et vennepar i Danmark hadde god erfaring med produksjon av juletrær, og paret valgte å gjøre et forsøk på gården.

Mye har skjedd siden det første treet ble plantet i 2012, og i fjor leverte gården rundt 80 trær. Produksjonen tar seg vesentlig opp i år, og mellom 2.000 og 2.500 trær skal ut i markedet fra gården på Grue vestside. Totalt er det plantet 70.000 juletrær på gården.

- Vestsida i Solør er helt ypperlig til juletreproduksjon. Vi har prøvd litt ulike typer trær, men har endt opp med å satse på fjelledelgran. Trærne må ha bakkehelling så kaldlufta renner av, og sola vekker plantene fra vinter- dvalen. Trærne kommer opprinnelig fra Rocky Mountains, og planteskolen dyrker trærne de første fire årene. Frøene kommer fra Canada, sier Arne Wilhelm.

Robust juletre

Fjelledelgrana er robust, og drysser ikke. Paret har forsøkt å pine et tre gjennom jula, og erfaringene er svært gode.

- Vi vannet treet skikkelig da vi satte det inn, men etter det fikk ikke treet vann. Da vi kastet treet i februar var det nesten like fint, og det hadde nesten ikke drysset. I pris ligger treet litt over vanlig norsk gran, men samtidig får du et pent tre med lite jobb, sier Kjersti.

De store juletreprodusentene i Norge holder til på Romerike og i Vestfold. Det er produsert juletrær i Solør tidligere, men på ingen måte i samme skala som på Opaker gård.

- Trærne hogges ned over en treårsperiode, og vi regner rundt ett kvarters jobb pr. juletre gjennom levetiden. Jobben er å holde trærne fri for ugress, og til den jobben har vi satt en sauerase som heter shropshire. Disse sauene spiser alt ugress, men rører ikke trærne. Så langt har de ikke spist en eneste knopp, smiler Arne Wilhelm.

Låner dansk utstyr

Den siste uka i november starter pakkingen av årets juletrær på Opaker gård. Spesialutstyr lånes fra Danmark, og trærne er etter det klare for markedet. I fjor ble noen av juletrærne sendt med posten (!).

- Vi ønsket å teste forretningsmodellen på det i fjor, og sendte ti trær med posten. Det fungerte veldig bra, og vi har bare fått positive tilbakemeldinger på det. Denne typen juletrær er så robust at den tåler slik håndtering, sier Arne Wilhelm.

Tanken er å kunne sende juletrær direkte på døra ved hjelp av en tredjepart. Dersom det fungerer åpner et helt annet type marked seg, og foreløpig ser det ut til at et slikt konsept fungerer. 

- Men er det ikke slik at alle vil ha kunstige juletrær nå?

- For noen er kunsttre lettvint, og det er mange ulike behov. De som har kjøpt norsk gran er vant til at de drysser og at det følger mye jobb med. Fjelledelgranen drysser ikke. Gjennomsnittlig levetid på et plasttre er 4,5 år. Disse trærne er dyre, og i tillegg er det veldig fokus på plast og miljø nå. Legger du noen ekstra kroner i en fjelledelgran får du et helt annet tre, sier Arne Wilhelm.

Foruten distribusjon ut til det norske markedet skal gården ha julemarked de to første søndagene i advent. Da er det mulig å plukke ut sin egen fjelledelgran hos Opaker gård, og hogge selv, for de som ønsker det.