• FASTE KUNDER: Chilisausen har slått godt an, og har mange faste brukere.

Tor Arne Pedersen sier selv han har drevet med matlaging i alle år, men da kanskje først og fremst til gaveformål og eget bruk. Etter å ha laget kransekaker til 17. mai og jul i en årrekke bestemte han seg for å utvide noe.

- Jeg begynte å ta i mot bestillinger på noen ting, og det har bare ballet på seg. Nå har det blitt en liten produktserie, sier Pedersen.

Små opplag

Skjønt, noe kjempeopplag er det ikke. Men det er kanskje derfor kundene setter så pris på produktene Pedersen og Gætt frå Blåbærsvingen lager. Via nettsiden gætt.no og åtte butikker kan folk få kjøp varene fra Spulsåsen.

- Chilisaus har blitt veldig populær, og jeg har en del faste kunder på den. Villmarkschutney er en annen slager. Den er laget med sopp jeg har plukket i Våler. Den er tørket og kokt opp i lag med honning, sukker og eddik. Det er tilsat rødbeter, gulrøtter, løk og krydder, sier Pedersen.

Villmarkschutneyen er relativt nylig plukket opp av butikken Ost og sånt hos Mathallen i Oslo. At produktet fra Spulsåsen dukker opp der synes Pedersen er moro.

Prøver seg frem

Hjemme på kjøkkenet driver han nå og tester tilbereding av chili. Pedersen er glad i sterk og krydret mat. Å finne den perfekte oppskriften er tidkrevende.

- Nå driver jeg og tester holdbarheten på et produkt i kjøleskapet her. Den inneholder litt fløte, og da blir holdbarheten litt dårligere, sier Pedersen.

Ettersom Pedersen håndplukker en del av råvarene han bruker sier det seg selv at timeslønnen for salg av produktene ikke blir rare greiene. Men det gjør heller ingen ting.

- Nei, det er dårlig timesbetalt. Men det er veldig moro. Jeg går jo i skogen uansett, og da kan jeg like gjerne ta med meg noe sopp hjem, smiler Pedersen.

Hemmelig kart

På telefonen sin viser Pedersen frem en av sine store hemmeligheter. Det er nemlig et kart hvor han har plottet inn hvor han finner store soppforekomster. Kartet vil han holde for seg selv.

- Svart trumpetsopp har jeg bare funnet én gang. På disse andre stedene er det bra med sopp. Alle er i Våler, smiler Pedersen.

Han roser Mattilsynet for all god hjelp i oppstarten. De var imøtekommende og hjalp Pedersen med alt fra hvordan merking av varer skulle være, til hvordan lokalene skulle se ut. Produktene slår bra an, men noen stor industri blir det neppe. Pedersen trives best som liten produsent i Blåbærsvingen i Spulsåsen.