• FASADE: Slik vil fasaden til det nye beredskapssenteret på Sundmoen se ut, men kort veg ut på riksvegen.
  • GLAD: Lensmann Jørn Flatha er fornøyd med at den nye politistasjonen vil ligge vegg i vegg med brannstasjonen.

- En gledens dag!

Slik beskriver Ørjan Bue, ordfører i Åsnes kommune, og Otto Langmoen, virksomhetsleder for tekniske tjenester i kommunen, onsdagen sin. Bygginga av den nye brannstasjonen på Sundmoen er allerede godt i gang, og nå vil ytterligere kvadratmeter bygningsmasse legges til. Åsnes kommune vant anbudskonkurransen og skal bygge ny politistasjon i Solør. Den nye politistasjonen vil ligge vegg i vegg med brannstasjonen, og beredskapsenteret vil blant annet inneholde felles møtelokaler, vaskehall og kantine – for å stimulere et godt faglig og sosialt beredskapsfellesskap. 

SAMARBEID PÅ TVERS

- Vi er veldig glade for å få samla beredskapen. Vi håper på faglige diskusjoner på tvers av beredskap, forteller Langmoen.

Åsnes kommune fikk for flere år siden pålegg fra arbeidstilsynet da den eksisterende brannstasjonen ikke holdt mål, og tanken om å bygge et større beredskapsenter ble født. Opprinnelig var ønsket å få med både Eidsiva og tollvesenet, og intensjonsavtaler ble inngått i 2014. Førstnevnte brøt avtala si og flytta sin virksomhet til Heradsbygd rimelig kjapt etterpå. Sistnevnte måtte også si opp sin intensjonsavtale, etter press fra kommunen i fjor om å ta en avgjørelse. 

-  Vi var for godt i gang med byggeprosessen, og måtte nesten ha et svar. Tollvesenet ba om å få ha døra på gløtt, og det har vi. Vi får med tollvesenet så fort de banker på døra, sier Langmoen. 

For plass nok er det. Sjølve tomta på cirka 10 mål er stor nok til å huse flere bygg, til og med en landingsplass for helikopter skulle det bli aktuelt, og stasjonsbygningene og fellesarealet vil være romslige. 

- Vi kan huse sivilforsvaret i bygget slik det er planlagt per nå. Vi bygger areal til dem, sier Langmoen. 

Sivilforsvaret har i dag sin hovedbase på Grue, men også deres kompetanse og utstyr ville tjene fellestanken til det nye beredskapssenteret godt, nemlig ønsket om samarbeid på tvers for å bygge kompetanse. Åsnes kommune er interessert i å samle beredskapen på én plass for best mulig ytelse. 

Nye, tilfredsstillende lokaler

Kommunen har forhandla med Politiets Fellestjenester (PFT) om kontrakta. Da utlysninga kom meldte åtte aktører interesse, hvorpå fem ble med videre. Etter omfattende prosesser landa endelig valget på Åsnes kommune. Lensmann i Solør, Jørn Flatha, har kjent til forhandlingene i flere måneder, men har ikke fått dele de potensielle lokasjonene med sine kolleger. Det eneste som var kjent for alle var informasjonen i utlysninga: at det skulle ligge i og omkring Flisa. Også Flatha gleda seg over å få dele nyheten om nye, tilfredsstillende lokaler i det nye beredskapssenteret med sine kolleger. 

- Endelig! Det skal bli godt med mer plass, de nye lokalene dobler den plassen vi har i dag, forteller han. 

På lensmannskontoret er de i dag cirka tjueto stykker, og den nye stasjonen bygges med muligheter for økning i bemanning. 

- Vi ser jo at alt skal sentraliseres, det er bra at kommunestyret tar initiativ til å beholde noe her, sier Flatha. 

Toppskår

Otto Langmoen og Åsnes kommune er veldig fornøyde med at de klarte å møte alle kravspesifikasjonene fra PFT til en konkurransedyktig pris. 

- Vi gikk all in ved første henvendelse, og ble prekvalifisert. Så fikk vi tilsendt dokumentet med kravspesifikasjonene, og det var et stort og veldig profesjonelt dokument. Det var artig å jobbe med. Vi hadde gode forutsetninger siden vi starta med blanke ark, og fikk toppskår på løsningsforslaget. Det er vi stolte over, sier Langmoen.

Det nye bygget er anslått å koste mellom 75 og 80 millioner, men det inkluderer også arbeid med uteareal og oppgradering av Industrivegen like ved. Samtidig understreker Langmoen at disse tallene er utarbeida i et sjølkostperspektiv. 

- Samtidig er jo dette den viktigste biten i samfunnet, det å bevare og sikre sikkerhet. Om vi bruker 75 eller 80 millioner på dette og gjennomfører to redningsaksjoner hvor det reddes liv, vil det være verdt penga, sier ordfører Bue. 

Politistasjonsbygginga starter rundt 15. september i år, og vil foregå parallelt med brannstasjonsbygginga. Beredskapssenteret er antatt å stå ferdig høsten 2019, men kommunen vil ikke love en dato. 

- Innen elgjakta 2019, spøker Bue.