• BRYGGER: Ved flomsteinen skal det bygges brygger og landganger til Solungfestivalen i 2018.

I 2018 er det 125 år siden jernbanen kom til Flisa. Dette skal markeres i forbindelse med Solungfestivalen 16. juni 2018. Festivalen ble en gedigen suksess i 2015, men i 2016 var besøket vesentlig mindre. Kåre Fjeld, som er styreleder i Solungen II, mener det er for kort tid mellom festivalene til planlegging med årlig festival.

- Derfor har vi nå valgt å stå over festival i 2017, og jobber nå heller mot en stor festival i 2018. Dette blir en festival som skal arrangeres i kombinasjon med at Solørbanen fra Kongsvinger til Flisa er 125 år, og damptoget Caroline kommer fra Hamar til Flisa denne dagen. Samtidig vil de være båtaktivitet på Glomma, sier Fjeld.

Brikkene faller på plass

Detaljene for festivalen i 2018 er naturlig nok ikke spikret ennå, men en del brikker begynner å falle på plass. For eksempel er det satt ned ulike komiteer som jobber med innhold og markedsføring av festivalen.

- Vi er cirka 100 medlemmer i Kulturforeningen Solungen II i tillegg til rundt 20 som nå jobber aktivt i styret og med festivalen i 2018. I 2016 krasjet festivalen med en del andre aktiviteter, og jeg tror det gjorde utsalg i litt dårligere besøk enn i 2015. Samtidig var folk veldig nysgjerrig på hva dette var det første året, sier Fjeld.

Selv om det er lenge igjen til Solungfestivalen 16. juni 2018 begynner en del brikker å falle på plass. Foruten at Caroline kommer, så har også Bane Nor gitt aksept for at den gamle stasjonsparken brukes som arena for festivalen. 

- Her har det blitt ryddet bort et gammelt hus, og det er et fantastisk område vi får disponere. Parken er helt unik, og ved siden av har vi en stor gressplen. Fra verken er det en fantastisk utsikt utover Glomma hvor vi håper å få til et yrende båtliv, sier Fjeld.

SKal bruke elva

Ved flomsteinen skal det bygges opp en del landganger og brygger til festivalen. Kulturforeningen Solungen II er også med i Glomma-prosjektet, og her registreres det nå sundsteder fra Våler og sørover langs Glomma. Dette for å få mer aktivitet på elva.

- Selv om det ikke blir noen festival i år er det mange planer for båten Solungen II. Den står trygt på lager nå, men bestillingene tikker inn. Det blir mange båtturer, og faktisk har vi igjen bestillinger fra i fjor som vi ikke rakk å ta unna, sier Fjeld.

Blant annet skal det nå lages et sykkelstativ til båten. På denne måten skal folk kunne sykle langs elva den ene vegen, og ta båten tilbake.

- Vi har planer om å lage en rutetabell, og båten skal også være med oss ut på en del aktiviteter som mart’n og Sankthans-feiringen på Kirkenær, sier Fjeld, men da riktig nok ikke på elva men på en henger.