• FJERN DRØM: - Jeg har alltid vært interessert i idrett, og det å jobbe med toppidrett har jo så klart alltid vært en litt fjern drøm, sier Per Kristian Wenstad (Foto: kil.no).

Forrige sesong var Per Kristian Wenstad trener for Solør Futsal og spiller for Grue. Denne sesongen blir det også flere roller, men hovedfokus blir nok jobben som fysisk trener for KIL Toppfotball. 

- Jeg har hovedansvaret for all fysisk trening på feltet, og når vi har rene fysiske økter uten ball. En stor del av jobben går med til å planlegge enkeltøkter og til periodisering av treningen med hensyn til treningsvolum, belastning, intensitet, osv. Her må jeg selvfølgelig samarbeide tett med trenerne Vitor Gazimba og Petter Belsvik som styrer selve fotballøktene, forteller Wenstad.

Samarbeid med Mapei Sports i Italia

Klubben har også begynt å benytte et GPS-system som har til hensikt å følge med på spillernes totale belastning og fysisk form.

- En del av jobben blir derfor å følge opp dette på daglig og ukentlig basis, og å sende ukesrapport ned til Mapei Sports i Italia. Vi har et tett samarbeid med de, noe som gir oss en mulighet til å individualisere treningen i forhold til spillerne enda bedre. Både de som trenger mer skånsom trening, men også de som må pushes litt ekstra, sier Wenstad. 

Wenstad har lang erfaring som både spiller og trener, og er utdannet fysioterapeut. 

- Jeg er i utgangspunktet utdannet fysioterapeut og har jobbet på Nemus Kongsvinger siden august 2018. Her jobber jeg blant annet sammen med Ingar Sårheim (som også er fysioterapeut på KIL), og det faller seg derfor naturlig at vi samarbeider en del i forhold til undersøkelser og oppfølging av skadde spillere. I praksis har vi gjort det sånn at Ingar tar opptreningen på et tidlig stadiet i skadeforløpet, mens jeg følger de på feltet når de er klare for det, sier Wenstad. 

- I utgangspunktet er jobben oppimot 80 prosent på ukentlig basis mandag-fredag, men medregnet helger blir det jo mer. Vi har som oftest fotballøkter på formiddagen, og fysiske økter på ettermiddagen en til tre ganger i uken, samt trening og kamp i helgene. Jeg er derfor på klinikken når jeg ikke er på Gjemselund, sier han. 

Kjenner klubben fra før

Arbeidsoppgavene som fysisk trener er utfordrende og krevende. 

- Jeg har alltid vært interessert i idrett, og det å jobbe med toppidrett har jo så klart alltid vært en litt fjern drøm. Når jeg så fikk høre at Espen Nystuen var interessert i å ha meg med på laget og la frem opplegget til klubben, så følte jeg at dette var et tog jeg var nødt til å hoppe på. Arbeidsoppgavene er utfordrende og krevende og man føler så klart på et visst press, men likevel er det en utrolig fin arena for å tilegne seg læring og erfaring videre. I tillegg kjenner jeg klubben og en del av spillerne fra før etter at jeg selv spilte juniorfotball for KIL, sier Wenstad. 

Det er mange utfordringer i jobben mener Wenstad. 

- Den største utfordringen er nok å styre balansen mellom total belastning sett fra et skadeforebyggende perspektiv, opp mot prestasjonsfremmende trening i en gruppe med så mange forskjellige individer. Det finnes mye kunnskap og forskning på feltet som er spesifikt rettet mot fotball som jeg må tilegne meg og bruke tid på å utvikle. Samtidig som jeg må bruke tid på å bli kjent med spillerne for å kunne individualisere treningen best mulig. Det jeg gleder meg mest til nå er at sesongen skal spilles i gang, og det å kjenne på spenningen i og rundt laget når kampen om tre poeng virkelig betyr noe, smiler Wenstad. 

Fortsetter også i Grue

Betyr den nye jobben at du ikke lenger er med Solør Futsal eller Grue?

- Etter at jeg flyttet hjem igjen ble det naturligvis langt å pendle til Oslo for å trene med Solør Futsal. Jeg har fått med meg noen kamper, men har hatt lite ansvar i år sammenliknet med fjoråret. Vedrørende fotballen i Grue så gjorde jeg en avtale her tidligere i januar om å være spillende assistenttrener. Jeg ser at treninger og de fleste kampene våre passer fint med opplegget på Gjemselund, så jeg regner med å være med for fullt for Grue også, avslutter Per Kristian Wenstad.