• STORE KRANER: En egen skjerm viser hvordan de andre kranene står, slik at de ikke krasjer.
  • SER LANGGT: I denne retningen ser Hein Syversen mot Oslo sentrum. Til høyre ser du sentralbanestasjonen.

For litt over 17 år siden var Øystein Hein Syversen arbeidsledig et par måneder. Det var en situasjon han ikke var særlig tilfreds med, og derfor kastet han seg på da NAV annonserte et kurs som kranfører. 17 år etter sitter han som kranfører på det som er blant hovedstadens dyreste områder å bygge i, og her skal det blant annet bygges nytt bibliotek.

- Gjennom Hammerstad Maskin, som jeg jobber for, kan jeg bli sendt hvor som helst i landet. Men nå har jeg vært lenge på denne anleggsplassen, sier Øystein Hein Syversen fra Kjellmyra.

Hammerstad Maskin har 120 kranførere i jobb, og med 17 år i jobben sier det noe om at Øystein trives i jobben. Men jobben passer nok ikke for alle.

- På denne anleggsplassen veksler jeg mellom å kjøre to kraner. Den ene er 50 meter høy, og den andre 64 meter. Det er ingen heis for å komme opp, og det er nok ikke for alle å klatre på denne måten, sier Hein Syversen.

Fantastisk utsikt

Selv innrømmer han at det var litt ugreit i starten, men med årene er det ikke noe problem. Klatringen er sikret, og det skal mye til for å ramle ned. Oppe i anleggskrana har han for tiden en fantastisk utsikt mot Operaen, Oslofjorden, Oslo Sentralbanestasjon og i det hele tatt store deler av hovedstaden. Mens han jobber bor han på brakke på Fornebu, og jobber to uker på og én av.

- Totalt har vi nok det samme antallet timer på jobb som de fleste andre arbeidsplasser, men tidvis blir det litt overtid også, sier Hein Syversen.

I 2017 skulle en tro at mye av kranjobben var GPS-styrt og automatisert, men slik er det faktisk ikke. Her er det kunnskap og erfaring som teller for å gjøre en god jobb.

- Inne i rommet hvor jeg styrer heisen har jeg to skjermer. Den ene skjermen viser hvor de andre kranene er slik at vi ikke krasjer, mens den andre viser hvor langt opp eller ned vi har heist noe. Den viser også hvor mange tonn krana bærer, sier Hein Syversen.

- Har du opplevd noen uheldige situasjoner på jobben?

- Det skjer ting, men det er veldig sjeldent. Plutselig kan noe hekte seg fast eller falle av, men etter hvert som en får erfaring lærer en seg å se slike situasjoner. Bank i bordet har det gått veldig bra på disse 17 årene i jobben så langt, sier Hein Syversen.

Da vi snakket med Hein Syversen hadde han vært uheldig med ei åpen takluke. Av den grunn er han en smule solbrent på bildene.