• GAMMEL SKOLE: Sommerkafeen holder til i gamle Gravberget skole, og på det meste gikk det cirka 70 elever her.
  • TILBUD FOR DE LOKALE: Det er ni unger i bygda, og det er blitt ordnet fotballbane til dem.

I 2018 solgte Våler kommune gamle Gravberget skole til Gravberget vel. Kommunen har de siste 16 årene drevet sommerkafé i lokalene, med Eva Olastuen i spissen.

- Vi tok over 2. juli i fjor, og drev sommerkafé i fjor og i år. Det var befolkningen i Gravberget som ønsket at velet skulle kjøpe den gamle skola, sier Anne Lise Iversen.

Gravberget kirke har hatt åpen vegkirke i sommer, og Iversen forteller at de har hatt åpen kafé samtidig som kirka har vært åpen.

- Trafikken i år har vært like bra som i fjor, og målet med sommerkafeen er ikke å tjene masse penger, men å dekke kostnadene våre. Det er både nye og gamle fjes som kommer innom, og flere har det som en tradisjon å besøke kirka og kafeen, forteller Iversen.

Det er motti og flesk og rømmegrøt som drar mest folk til Gravberget i løpet av sommeren. Iversen forteller at også Gravberget gård har hatt åpent i sommer.

- Vi bor på et såpass lite sted at vi jobber sammen isteden for å utkonkurrere hverandre, sier Iversen. 

Lite forandring

Det er ikke mye som har skjedd med gamle Gravberget skole siden den ble nedlagt i 1988. Skola var den første i Våler til å ha basseng, men Iversen forteller at det nok aldri kommer i drift igjen.

- Det som er viktig for oss framover er å kunne gjøre dette om til et samfunnshus som lokalbefolkningen kan bruke. Men det er viktig å kunne vise at her har det vært en skole, sier Iversen. 

Gravberget vel har mange ideer og tanker om hvordan de kan forbedre de gamle lokalene. Det er hele 9 barn i Gravberget og Iversen forteller at de ønsker å lage et tilbud for dem. 

- Framover så vil lokalene bli brukt til ulike arrangement, og det er åpent for alle som ønsker å leie lokalene, sier Iversen.