• KLARE IGJEN: Lørdag 17. juni blir det ny traktorpulling ved Gruehallen. Dette er Jørn Bjorland.

Siden 2010 har det blitt arrangert Traktorcross i Grue. Fra starten av var dette et samarbeid mellom bondelaget og bygdeungdomslaget, men etter hvert som Traktorcrossen økte i omfavn ble det bestemt å etablere en egen organisasjon. Traktorcross.no så derfor dagens lys i 2013, og snart er det klart for årets hovedarrangement.

- Traktorcross er parallellslalåm med traktor, og det er to identiske speilvendte baner som brukes. Det handler om å manøvrere rundt tønner, og å løse praktiske opp- gaver. Det blir tillegg i tiden for ikke utførte oppgaver, sier Ole Mathias Rønaasen, som er styreleder i Traktorcross.no.

Naturlig nok er traktorcrossen størst i Grue, men ved å arrangere cross i Eidskog og Gudbrandsdalen jobber de aktivt for å få til et større miljø. Det største arrangementet vil nok uansett i all overskuelig fremtid bli det i Grue som i år arrangeres 17. og 18. juni.

- Lørdag 17. juni bli det traktorpulling ved Gruehallen. Her handler det om å trekke en trekkvogn lengst, og fordelt på ulike vektklasser. Søndag 18. juni er det Nøkleberget travbane som er arenaen. Her blir blir det traktorcross, veteranpulling og gardenpulling. Det er ulike regler i klassene, og alle reglene finnes på nett- siden vår, sier Rønaasen.

Ingen dyr hobby

Rønaasen tilbakeviser at traktorcross er en dyr hobby. De fleste som er i miljøet har nemlig traktorer stående til bruk i for eksempel enkel vedproduksjon eller andre mindre formål. Det er gjerne disse som brukes til traktorcross.

- Disse traktorene er lagd for å tåle ting, og tåler helt fint å være med på traktorcross en dag. Alle som har lyst til å være med kan det, men det stilles noen krav til sikkerhet. Traktorene må ha veltebøyle, sikkerhetsbelte, må kunne kjøre på veg, og skal gjennom en teknisk kontroll hos oss ved oppmøte. Alle reglene står på hjemmesiden, sier Rønaasen.

Rønaasen er kjent med at det er mange byggeprosjekter i gang til årets sesong, men han skulle gjerne sett at enda flere kastet seg på bølgen og ble med. 

Selv om sporten er veldig mannsdominert har det også vært med dameklasser de siste årene.

- Klart det er flest karer, men det er damer med. Og en del kommer også langveisfra for å være med på arrangementet. Dette er både sosialt og morsomt, smiler Rønaasaen.