• GAMLE TRADISJONER: Gammelt redskap til bruk med hestene har Ole Viktor Larsen samlet i mange år.
  • VÆRHEST: Ole Viktor bor på Lillestrand ved Strandsjøen i Hof, og har selvsagt værhest i stedet for værhane!

Det var onkelen til hans mor, Oscar Strand, ved Strandsjøen sitt arbeid med hester som inspirerte Ole Viktor Larsen. 

Ole Viktor Larsen bor på Lillestrand ved Strandsjøen i Hof og har to hester. Den mest kjente er Dølahesten Bron på 13 år, men også Balder, en Ardennerhest på 3 år, nyter livet sammen Ole Viktor. 

- 2 hester er egentlig 1 for mye! Jeg har bare behov for en, men det er selskap for hestene da de er 2. Balder er ung og ikke helt temt foreløpig, så der har jeg igjen en stor jobb. Bron er med på alt og er en rutinert herre. Hester er egentlig late dyr, men liker å bli brukt i arbeid. Ville hester er et «fluktdyr» og de genene ligger også i disse hestene. Derfor er det viktig å ha en godt temt hest, føler den seg trengt opp i et hjørne kan de flykte. Ulykker kan jo skje, men det skjer oftest med de som ikke bruker hestene noe særlig og setter de i oppdrag de ikke takler, forklarer Larsen. 

Hesten Bron er med på mange forskjellige oppdrag og det krever både sin mann og hest. 

- Hest er egentlig «ferskvare», det er nytt oppdrag hver gang og du vet aldri hva som kan skje. Folk gjør utrolig mye rart rundt hester, og det må hesten være med på. Spesielt i store forsamlinger gjør folk mye rart, folk er jo ikke vant til hest lenger eller har noe forhold til dem. Min første hest fikk jeg da jeg var rundt 16 år, og den stod hos onkel Oscar. Han stod for fôring og stell, mens jeg var der så fort jeg hadde tid. Og siden da har jeg holdt på med hest, smiler Larsen. 

Det er kjøring av hest som Ole Viktor har interesse for, det blir lite riding på hest. 

- Det kan bli en og annen ridetur, men det er mest for hestens skyld. Onkel Oscar brukte jo hest i arbeidet og det var det jeg fattet interesse for, både i skog- og jordbruk.  Jeg begynte å samle redskap ganske tidlig og det har vært kjempeinteressant.  Jeg har ei potetseng her som ungene i Jara barnehage var med å sette poteter i vår, og nå snart skal de være med å ta opp potetene – med hest og gammelt utstyr, smiler Larsen. 

Oppdragene er både mange og varierte for Ole Viktor og Bron. 

- De siste årene har det vært rundt 80-90 oppdrag i året. Den siste tiden har det vært mange oppdrag på museer, barnehager, skoler og bryllup. Det blir litt «veldedighetsarbeid» i tillegg, jeg stiller opp litt på dugnad. Det er mange som ikke har penger i systemet, og da er alternativet at de ikke får gjort det – så da stiller jeg heller opp på noen ting på dugnad, sier han.  

Larsen har også «vanlig» jobb hvor han jobber turnus på Tifu i Våler, hest er «bare» en hobby og ren avkobling.  

- Jeg har jobbet med rus og kriminalitet i hele livet, derfor synes jeg det er viktig at barn og unge i dag ser hvor maten kommer fra. Da folk snakker om «hann-høner og ho-høner», da har det galt en plass! Jeg har hatt med ungdom også som syntes bonden var dum som holdt på med alt arbeid med kuer, hvorfor reiste han ikke bare på butikken og kjøpte melka? Det er mye uvitenhet i dag og mat må alle ha, så det er ekstra viktig at vi lærer om det, sier Larsen. 

Ole Viktor Larsen er også aktiv i foreningen «Arbeidshesten» som i dag har rundt 400 medlemmer. 

Foreningen Arbeidshesten fokuserer på hestens mange fordeler og oppmuntrer interesserte til å ta i bruk arbeidshesten fordi hesten har god fremkommelighet i bratt terreng, hesten er skånsom, miljøvennlig og miljøskapende, hesten reduserer jordpakking, og er basert på fornybar energi.