Helt siden 1981 har det gått buss fra Flisa til Vasaloppet. Rennet går fra Sälen til Mora i Dalarna, og dette er en strekning på 90 kilometer.

I alle disse årene har Ole Christian Damhaug hatt ansvaret for bussen fra Solør, og han er også én av få nordmenn som er veteran å regne i Vasaloppet-sammenheng.

- Jeg har ingen ambisjoner om noen kjempeplassering. I fjor brukte jeg 12,5 timer, og er egentlig fornøyd med å komme i mål. Dette er jeg med på først og fremst for å ha noe og trene for. Jeg trenger noe som pusher litt ekstra, sier Damhaug.

3 av 15 fra Solør

Alle som har gått Vasaloppet mer enn 30 ganger blir regnet som veteraner, og får en rekke fordeler i rennet. I tillegg til Damhaug er også Ole Reinhart Sandstad og Oddvar Flobergsundet fra Solør veteraner. De er tre av totalt 15 nordmenn som har vært med mer enn 30 år!

- Dette er en stor opplevelse. Før start og like etter er det et folkeliv som er veldig spesielt. Dette er virkelig trivelig, og det er litt av et syn da starten går. Svenskene er utrolig flinke på å gi oss hurrarop og å oppmuntre oss underveis, sier Damhaug.

Gjennom hele Vasaloppet-uka er det mellom 70.000 og 80.000 som går små og store renn. I hovedrennet er det 15.600 påmeldte, og rennet er fulltegnet hvert år.

- Vi er ikke så mange fra Solør som går lenger, og nå er vi åtte påmeldte. Derfor har vi bestilt en mindre buss i år. Men vi ser gjerne at flere vil bli med oss på dette, og skulle det blir flere enn det er plass til i minibussen bestiller vi en større, sier Damhaug.

Vil ha flere med på tur

Bussen kjører deltakerne til Sälen, og her overnatter solungene. Dagen etter henter bussen de slitne skigåerne i Mora.

- Om noen flere vil være med oss på dette er det bare å ta kontakt med meg. Det er veldig hyggelig om flere vil være med oss å oppleve dette, sier Damhaug.

Rennet ble første gang arrangert i 1922, og arrangeres fra 1948 den første søndagen i mars hvert år, bortsett fra i 2015 da rennet ble flyttet til andre søndag i mars på grunn av Ski-VM 2015 i Falun.

Det har gjennom årene blitt norsk seier i herreklassen sju ganger. I 1971 ved Ole Ellefsæter, i 2004 ved Anders Aukland, i 2008 og 2013 ved broren Jørgen Aukland, i 2014 og 2016 ved John Kristian Dahl, og i 2015 ved Petter Eliassen. Norsk seier i kvinneklassen ble det i 2012 ved Vibeke Skofterud og i 2013 og 2014 ved Laila Kveli.