• VÆRT MED LENGE: Helt siden hun var liten har Una Lovisa Luka Aurland vært med i spillet, men da med mindre roller enn i år.

Utendørsteateret Spillet om innvandrerne er en slags billedbok i teaterform, og spilles under årets utgave av Finnskogdagene på Finnetunet, Svullrya, for 22. gang.

John Emil Jørgensrud jobber til daglig på Nationaltheatret og ser frem til å spille Per i årets forestilling.

- Det er utrolig godt å komme hjem for og gjøre en slik forestilling. Men det har gått i et rush. Nå har jeg fem dager på meg, og det er mye å ta inn på kort tid. Men jeg kjenner enormt på en tilhørighet. Det er nært der jeg selv kommer fra, sier Jørgensrud.

Una Lovise Luka Aurland har vært med i forestillingen helt siden hun var liten, men da med mindre roller. Som for eksempel butikkjomfru og Sorsa Lisa. I år spiller hun én av hovedrollene, nemlig Inkeri.

- Å spille med John Emil er utrolig gøy. Da jeg fikk høre at han jobbet på Nationaltheatret var det litt skummelt, men det har da gått bra så langt, sier Aurland.

Jørgensrud skyter inn at hans daglige jobb ikke bør by på utfordringer.

- Jeg tror ikke jeg er den typiske Nationaltheatret-skuespilleren, ler Jørgensrud.

Viktig lokalhistorie

Spillet om innvandrerne er minst like aktuelt i dag som den var første gang forestillingen ble vist. Forestillingen handler om innvandringen fra Finland til Norge, og hvordan finnene slo seg til og prøvde å overleve.

- De drev med skogsdrift og svedjebruk, og her på Finnskogen fant de mye det samme klimaet og naturen som de hadde hjemme i Finland, sier Per Christian Revholt.

Revholt har skrevet musikken til forestillingen, Siv Skjønberg står for regien og manuset er skrevet av Merete Wiger.

I historien kan vi enkelt trekke paralleller til dagens innvandring, og bildet er mye det samme i 2016 som det var for finnene den gang.

- Forestillingen handler om kampen om å få lov til og være i landet, og å bli anerkjent for det de gjorde, sier Revholt.

Forestillingen spilles fredag klokka 20.00, lørdag klokka 17.30 og søndag klokka 16.00. De på idylliske Finnetunet, og nå håper arrangørene på fint vær.