• EN NY TID: Den nye poleringsmaskinen er mye raskere enn den gamle fra 1963, og kan håndtere flere steiner.
  • ULIKE FASER: Poleringsmaskinen må gjennomføre flere faser, fra grovt til finere pusseklosser.

De har levert stein til alle kanter av verden. Det er levert mur, kantstein, fasadestein, heller, trapper, gravmonumenter, steinskulpturer og mye mer. Prosjekter er alt fra små private prosjekter og gravstein, til store prosjekter som miljøgater og forretningsbygg. De har de siste årene spesialisert seg på å levere gravstein/gravmonumenter.

- Vi kjøper stein fra utlandet og det gjør alle nå, tidligere hadde vi eget steinbrudd, men det var ikke lønnsomt lenger og importen overtok. Alle nye gravsteiner blir nå kjøpt i Kina og India, så blir de fraktet hit og vi gjør de ferdige med navn, forteller Tonny Lisarud. 

Når det gjelder gravsteiner, går det stort sett i granitt og gneis.

- Det er granitt og gneis i forskjellige farger det går absolutt mest av. Svart, rød, lys og mange forskjellige sjatteringer. Da vi lager plater, så kjøper vi stort sett svartstein fra svartsteinsbrudd i Sverige, sier Lisarud. 

Flisa Steinindustri er totalleverandør av stein. 

- Vi leverer kantstein, mur, gravsteiner, benkeplater, og mye mer. Vi er 4 som jobber her på fulltid, det er kanskje så vi må utvide med en til – men det må vi vurdere framover. Men vi er nærmere en utvidelse, enn at vi må kutte heldigvis, forteller Lisarud.

Det siste de har startet med er rehabilitering av alle typer gulv. 

- Vi har et godt samarbeid med Color Line, vi var der i februar og rehabiliterte en del marmorgolv i suitene. De ønsker også å heve glansen i handlegata, så vi skal avgårde og gjøre en jobb der også, og håper det blir mer av det framover, sier Lisarud.

Den travleste tida er på sommeren, men nå begynner det også å bli travelt resten av året. 

- Vi prøver å få gjort rehabilitering av gulv utenom den mest hektiske tiden på sommeren. Vi håper også at bedrifter i distriktet kontakter oss for rehabilitering av gulv, da kanskje vi kan ansette enda flere folk framover. Vi kan rehabilitere mange forskjellige typer gulv, som steingulv, linoleum, gulvbelegg, og vi kan rense keramikkfliser og gulv av naturstein, forklarer Lisarud. 

Det er gravstein som er den største inntektskilden til bedriften på Knappum. 

- Vi graverer steinene og monterer de på kirkegårdene, og vi er stort sett mellom Kløfta og Løten/Hamar-området, så vi dekker et stort område, selv om det er tøff konkurranse. Vi har et bra samarbeid med flere begravelsesbyråer herover, men nye steiner kjøper de oftest på Vestlandet. Konkurranse er bra, men alle nye steiner vi leverer, betyr mye for en liten bedrift som vår, sier Lisarud. 

Flisa Steinindustri har et godt samarbeid med begravelsesbyråene rundt rehabilitering av gravsteiner, som navntilføyelser og omsliping av stein. I august gikk de til innkjøp av en ny poleringsmaskin, som brukes til polering av gravsteiner, og benkeplater blant annet, og den gamle var fra 1963!

- Selve maskinen kostet ca 350.000 kroner, men med nytt opplegg rundt maskinen, havnet vi nok på rundt 500-600.000 kroner. Det tok 2 dager med montering og opplæring. Den gamle går fortsatt den, men med den nye sparer vi mye arbeidstid – da den er mye raskere, sier Tonny Lisarud.