• LIKER SEG UTE: Unger liker å være på tur i naturen, Ea Oline og Ole Kristian er ikke noe unntak.
  • FANT MAUR: Her fant Ea Oline og Ole Kristian ei stor martue med hull i, og det synes de var spennende.

Barnas Turlag som er i regi av DNT (Den norske turistforening) arrangerer turer som er spesielt planlagt og tilrettelagt for barnefamilier.

- Foresatte har ansvar for egne barn under hele turen. Det forventes at alle voksne hjelper til med praktiske gjøremål som matlaging, aktiviteter, rengjøring osv. Alle er også velkomne til å bidra med lek eller annen aktivitet, forteller Anne Marte Stemsrud i Barnas Turlag Solør.

Barnas Turlag har som målsetning å få flest mulig barn til å oppleve gleden ved å drive friluftsliv og bli glad i naturen. 

- Barna finner nye turvenner som gjør at «motoren» holdes i gang lengre og turen blir kjekkere. Voksne utvider vennekretsen og blir kjent med andre familier med felles interesse - naturopplevelser. Dette er «vinn-vinn» for alle parter, smiler Stemsrud.

Barnas Turlag Solør har nå startet opp igjen, og de planlegger flere aktiviteter framover.

- Det første som skjer nå, blir kanefart med nissegrøt 25.november. Vi planlegger også en akedag utover vinteren, men det blir etter nyttår en gang. Det blir også en fisketur til sommeren, og all info om tidspunkter og oppmøtested legger vi ut på Facebook-siden vår etter hvert som det blir klart. I tillegg henger vi opp plakater litt rundt omkring, og på Gardsmatutsalget på Flisa, som også er Turistinformasjonen, forteller Stemsrud.

DNT feirer 150-års jubileum i 2018 og det skal markeres blant annet med «Kom deg ut dagen».

- Det blir en stor markering over hele landet 21. januar, og vi skal ha en «reflekstur» i skogen med matpakke. Vi hadde også en «Kom deg ut dag» i september, noe som er en nasjonal dag i regi av DNT, og det var 23. gang dette ble arrangert. DNT Finnskogen og omegn, som DNT Solør ligger under, var ved Lindtjernet i Grue. Dette arrangementet var i samarbeid med speiderne i Grue, og det var rundt 50 som deltok alt i alt, forteller leder i DNT Solør, Turid Nordbye. 

Barnas Turlag Solør er for alle i hele Solør, uansett hvor de har sine aktiviteter. 

- Selv om vi har en aktivitet på Myrmoen for eksempel, så er det fortsatt for alle i Solør. Alle kan møte opp! Det viktigste for oss er å få folk ut, uansett om du er medlem eller ikke. Så kan du heller vurdere om du vil bli medlem etter hvert, sier Nordbye. 

Av forskjellige årsaker, har det vært lite aktivitet i Barnas Turlag Solør siden i vår.

- Ja, men nå er vi i gang igjen! Vi som står bak nå, er foreldre som har egne unger som vi tar med ut på tur samtidig, og det er veldig allright. Vi er mye ute ellers, så dette blir jo egentlig bare en bonus. Fram til nå har det vært Marthe Beck og jeg som har satt opp aktivitetsforslag og datoer, men er det flere som vil være med, så er vi takknemlige for det, sier Stemsrud. 

Tidligere var det aktiviteter hver måned, men det ble for mye for de fleste.

- Nå tenker vi én gang i kvartalet, og så kommer de to årlige «Kom deg ut dagen» i tillegg. Da blir det rundt 6 arrangementer i året, og det tenker vi er passe. Det er jo ikke lagt opp til at det skal være så fysisk på disse arrangementene, det skal passe for alle - også de små, sier Stemsrud.

Barnas Turlag er et satsningsområde for DNT og det finnes stort sett for hvert eneste lokallag i Norge, og nå er de altså i gang igjen i Solør.