• SLIK BLIR DET: En illustrasjon av hvordan det skal bli i tretoppene i Gjesåsen.
  • FASADE 1
  • FASADE 2
  • FASADE 3

2017 er utpekt som FNs år for bærekraftig reiseliv, men det er usikkert hvor mye dette påvirker ferieklare nordmenn. I en undersøkelse fra Virke tidligere i år, viste resultatet at 72 prosent ikke la vekt på miljø når de valgte ferieform. Samtidig er bærekraftige ferier, som gir lette miljømessige fotavtrykk, en trend reiselivsekspertene mener vil ha sterk vekst i årene som kommer.

Hjemme på gården i Gjesåsen har Kristian Rostad og Christine Mowinckel jobbet med en fremtidsrettet ferieform siden i fjor høst. Sammen med sivilarkitekt Espen Surnevik og sivilingeniør Finn-Erik Nilsen, har de endt opp med et overnattingskonsept som byr på luftige naturopplevelser. Hyttene på 40 m2 skal settes på stolper i skogen og dermed vil gjestene kunne tilbringe tida i fugleperspektiv blant trekronene.

- Det er mye jobb og en stor investering med et såpass spesielt prosjekt, men vi har stor tro på dette. Dessuten ser vi mange måter til videreutvikling på sikt, så mulighetene ligger der, forteller Rostad og Mowinckel.

- stor interesse for prosjektet

Stillhet, ro og naturopplevelser er noe de mener er i ferd med å bli viktige bestanddeler i en ferie, spesielt i en tid der stadig flere bosetter seg i bynære områder. Paret opplever stor interesse for prosjektet. Selv om overnattingsmulighetene ikke er på plass før i 2018, har de opprettet en venteliste der de mest ivrige kan sette seg opp.

- Distriktet her er undersolgt som en turistdestinasjon og vi mener det finnes mye man kan bygge videre på innen natur- og miljømessige rekreasjonstilbud. Interessen vi opplever gjør at vi tør å satse såpass stort på et så uprøvd område, sier paret som satser i Gjesåsen.

Overnattingstilbudet i Gjesåsen vil skille seg klart fra de eksisterende tretopphyttene, som man i dag finner i Brumunddal og Gjerstad. Design og arkitektur har hele veien vært en sentral bærebjelke i prosessen. Sivilarkitekt Espen Surnevik har vunnet flere priser for Våler kirke, blant annet en prestisjetung pris i Milano og Statens Byggeskikkpris.

- Det har vært spennende å utvikle de små hyttene i tretoppene i Gjesåsen. I motsetning til Våler kirke, som er et stort offentlig monumentalt rom, har jeg arbeidet med å lage intime hytter som skal gi de besøkende en lun opplevelse tett på det flotte naturlandskapet i Hedmark, sier Surnevik.

- vises fram for første gang

Bildene offentliggjøres for første gang.

- Litt forklaring til bildene, er at man går opp en trapp inne i «sylinderen». Deretter går man over gangbroa og over til hytta. Fronten på hytta er i glass og kan åpnes helt på begge sider, slik at man vil få en «utefølelse inne», sier Rostad og Mowinckel. 

Hyttene er ment å stå ferdig våren 2018, og de blir minst 8 meter over bakken.

Innovasjon Norge har fattet stor interesse for tretopphyttene i Gjesåsen.

- Innovasjon Norge støtter prosjektet fra idéfase til ferdigstillelse, forteller Rostad.

Paret starter med 2 hytter først.

- Det blir to hytter innledningsvis med seks sengeplasser. Vi prøver å få inn alle fasiliteter, selv om det er utfordrende langt til skogs. Dvs innlagt vann, dusj, strøm etc, det skal være høy standard på oppholdet, forteller Rostad. 

Gjesåsen klatrepark startet opp i fjor, med stor suksess og blir en viktig samarbeidspartner for det nye prosjektet. 

- Vi har allerede et godt samarbeid, og det er helt essensielt å bruke de mulighetene vi har i nærområdet. Så klart vi skal ha et samarbeid med klatreparken! sier Mowinckel.