Tonje og Jan Botilsrud hedres nok en gang for sine griser. På Grue vestside finner du Norges beste foredlingsbesetning.
I to dager til ende samlet Norsvin svineprodusenter fra hele landet på Gardermoen i slutten av november, og her ble en rekke priser delt ut.
For 11.gang er Norges beste foredlingsbesetning nemlig svineprodusentene på Grue vestside; Tonje og Jan Botilsrud.
De får dessuten prisen for sjette året på rad.
– Det er veldig moro når det man jobber for gir såpass gode resultater, sier Jan.
– Det gir motivasjon til å gå på videre, og det er godt å få en slik anerkjennelse, sier Tonje.
– Verdens beste avlere
I samme kategori var 28 andre svineprodusenter, og Botilsrud oppnådde 75,6 poeng av 100 mulige. Andreplassen ligger 5,8 poeng bak.
Norsvin skriver på sine nettsider:
«Det er en bragd. For Botilsrud går ikke til topps uten konkurranse – det er mange ambisiøse og dyktige foredlingsbesetninger de konkurrerer mot. Besetningen evner også å forbedre resultatene sine fra år til år. Her hviles det ikke på laurbærene. Med den posisjonen Norsvin Landsvin har i det internasjonale markedet, må vi vel kunne si at dette også må være verdens beste avlere av landsvin».
Dyreveldferd og kvalitet
Ekteparet fra Grue startet opp med avl i 1985, og det tok ikke mange årene før de var blant landets beste.
Nå har de 110 kull per år, hvor de beste rånene blir brukt på de beste purkene.
– Slik vil man få det beste til neste generasjon, og dermed blir det litt bedre dyr for hvert ledd. Dette gir en mer effektiv gris uten at det går utover dyrehelsa. Blant annet er den svært fôreffektiv. Dermed kan dette settes inn i et klimaperspektiv – jo mer fôreffektiv grisen er desto mindre areal trengs til fôr. Dermed frigjøres areal, slik at dette kan brukes til annen matproduksjon. Grisen er veldig flink til å utnytte det norske kornet, sier Jan Botilsrud.
Dyrevelferd og kvalitet settes veldig høyt.
– Vi gjør vårt ytterste for grisen skal ha det godt og at alle skal trives – at de har bra med aktivitets- og rotemateriale, flis, lys og godt med ventilasjon. Trives grisen, så trives vi, sier Tonje Botilsrud.
Og disse grise-genene blir nå spredt både nasjonalt og internasjonalt.
– Ute i verden nå finnes 110 millioner slaktegris som har norske gener, og mange av disse kommer fra Grue.