• FIN STIL: Her viser Mari Enger Flobergseter fin stil og sender «disken» rett i kurven.

Selv om ikke alt er på plass, er det nå fullt mulig å spille frisbeegolf på banen til Solør frisbeeklubb på Myrmoen på Flisa. 

- Det er 18 kurver på bana, men det er ikke alle utkast som er helt ferdige. Det er i alle fall mulig prøve seg litt nå og kaste litt frisbee på Myrmoen. Kurvene blir nummerert fra 1 til 18 etter hvert, men det er fullt mulig å spille i en annen rekkefølge hvis du ønsker det. Du går i utgangspunktet fra kurv nr. 1 til 18 og det er regler for spillet, men dette er helt opp til den enkelte så lenge det ikke er konkurranse, forteller Mari Enger Flobergseter i Solør frisbeeklubb. 

veldig likt golf

Frisbeegolf har mange likheter med vanlig golf. 

- Ja, det er veldig likt og reglene er stort sett de samme som i golf. Vi har for eksempel et par 3 hull, da har du i utgangspunkt 3 kast for å få frisbeen i kurven. Bruker du 3 kast, blir det 0 poeng, bruker du 4 kast får du +1 poeng og bruker du 2 kast får du -1 poeng. Forskjellen er at golfballen er byttet ut med en disk (frisbee) og hullet med en kurv. Du kan også bruke en helt vanlig frisbee du får gratis på butikken, men vi anbefaler kanskje å kjøpe en på en sportsbutikk. Da blir fort litt mer morsomt! Du klarer deg lenge med én frisbee også, men de som er gode - de har ofte med seg mange forskjellige typer. De bruker for eksempel én type til de lange kastene, en annen til litt kortere kast og de har også en de bruker til putting. For oss amatører holder det lenge med en type, forklarer Enger Flobergseter. 

Dette er en type aktivitet som passer for alle. 

- Ja, jeg vil si at frisbeegolf kan passe for alle. Så lenge du har bein til å gå i skogen med som her på Myrmoen, så passer det for alle. Jeg selv er ikke akkurat noe frisbee-geni, men synes det er moro å drive med ute i naturen. Frisbeegolf kan du gjøre akkurat så seriøst du vil, eller bare for moro skyld, fortsetter hun. 

mange lokale støttespillere

Ei frisbeegolfbane er ikke akkurat gratis, det har kostet noen kroner å få alt på plass. 

- Vi har vært heldig og fått kjempegod hjelp av mange lokale bedrifter! Blant annet har Grue Sparebank, Sparebank 1 Østlandet, Klubben AS, Flisa grenderåd og Gjensidigestiftelsen bidratt. I tillegg har flere medlemmer og andre Vippset penger til klubben, for at vi skulle klare å gjennomføre dette. Det setter vi kjempestor pris på og uten disse hadde det aldri blitt noen bane, sier en fornøyd Enger Flobergseter. 

De som måtte ha noen spørsmål om klubben eller bana, kan bare å ta kontakt. 

- Vi har egen side på Facebook og Instagram, her ligger det veldig mye informasjon. Lurer du på noe som ikke står der, kan du bare en sende ei melding til oss så får du svar, lover Mari Enger Flobergseter. 

Om frisbeegolf

Frisbeegolfens prinsipper er enkle, man skal kaste en frisbee fra A til B og prøve å bruke så få kast som mulig.

Det ligner mye på vanlig golf men man bruker frisbee i stedet for ball og kurver i stedet for hull.

Etter første kast går man bort og kaster videre fra der frisbeen ligger, helt til frisbeen ligger i kurven. Man noterer antall kast og går videre til neste «hull». En bane består som oftest av 9 eller 18 hull.

Utfordringene er å kontrollere frisbeens svevekurve mot banens hindere og vanskeligheter. 

Banens vanskeligheter består til dels av hullets lengde og hindringer i form av trær, vann, buskas og høydeforskjeller. Når det blåser vil vinden gjøre det enda mer utfordrende og spennende.

Man bruker spesielle frisbeer som er ganske små, harde og tunge i forhold til vanlige sendeplater.

En slik golf-frisbee kalles ofte for en disk og man bruker forskjellige disker til forskjellige kast. Noen disker går lengre enn andre men er vansekligere å kontrollere. Noen disker går høyre, noen går venstre og noen går rett fram. Det finnes «drivere» for å kaste langt og «midrange» for å kaste litt kortere men med mer kontroll. I tillegg brukes egne «puttere» som man kaster på kurven med. Puttere er ofte litt rundere og mykere og går rettere enn andre disker. 

Diskene lages i mange forskjellige plasttyper og farger. De aller fleste golfdisker veier 160-180 gram og koster 100-150 kroner.

Frisbeegolf er en av verdens raskest voksende sporter, og det er ikke tilfeldig. Bare i USA har over 8-12 millioner mennesker prøvd denne sporten, og det finnes over 7.000 registrerte baner i verden.

I Norge er det nå mer enn 150 baner spredt rundt i landet og antallet øker fra år til år. Selv om det ikke finnes nøyaktige tall på antall spillere i Norge, regner man med at det er mellom 20.000 og 25.000 som spiller hvert år.

Det er lett å komme i gang med frisbeegolf og det passer for hele familien. Utstyret er billig og det er gratis å spille på alle banene i Norge. Man kan spille sammen med andre eller mot seg selv. Fremfor alt er det en utfordrende, morsom og sosial sport!

Kilde: Frisbeegolf Norge (frisbeegolf.no)