Andelen nordmenn som røyker blir stadig lavere, og Øyvind Hammer på Kirkenær vil bidra til å få tallene enda lavere.

- Da jeg røykte gikk det gjerne 20 til 25 sigaretter om dagen, og jeg synes selv jeg var flink til å røyke. Så bestemte jeg meg for å slutte, og klarte det. I fjor sluttet jeg også med snus, og er veldig fornøyd med det. Nå vil jeg gjerne inspirere flere til å slutte, sier Hammer.

Gjennom sitt nettkurs kan folk som vil slutte å røyke bli med på et 11 dager langt kurs. I august kjørte han en test med 17 personer, og Hammer er ikke kjent med at noen av dem har startet å røyke igjen etter kurset.

- 1. september startet kurset for alvor, og det betyr at det er like før den første ordinære puljen er ferdig. Så blir det veldig spennende å høre hvordan erfaringer de har, sier Hammer.

Nikotin bare én del av det

Å slutte med røyk høres veldig enkelt ut for de som ikke røyker. Hammer mener at det å kutte ut nikotin ikke er noe stort problem, men at røykeslutt er mer kompleks og at det kreves mye av de som skal slutte.

- Det er viktig å forstå hvordan dette med røyk foregår. Skal man slutte er den fysiske avhengigheten med nikotinsug én ting. Det gjør vondt en periode å slutte, men det går fort over. Røyking kan i tillegg være blant annet stressdempende og sosialt. Alle skjønner at røyking ikke er bra for helsa, men du må finne en grunn du tror på selv, sier Hammer.

Ettersom nettkurset starter når man melder seg på, og varer 11 dager, betyr det at alle som vil bli med på kurset får plass.

- Faktisk er det uendelig med plass. Man går rett og slett inn på motivasjon.no og melder seg på, også blir man med på et 11 dagers opplegg. Én og én dag blir tilgjengelig om gangen, slik at man bruker tiden og jobber med seg selv. I kurset slutter man ikke den første dagen, sier Hammer.