Siden 2012 har den lokale akevitten vært fast inventar på svært mange spisebord hos solungene, særlig i jula. Bjørn Ola Bakken og Iver Helstad har siden oppstart samlet furuskudd og solgt Solør Akevitt til den store gullmedaljen, og ett år solgte de over 12.000 flasker. 

Men i år hadde Åsnes-kæra egentlig tenkt til å kaste inn håndkleeet. 

– Ja, vi hadde egentlig tenkt til å gi oss. Men så ringte brenneriet og spurte, og vi synes jo at Solør fortjener en egen juleakevitt! Dessuten er jo dette veldig moro å drive på med, forteller Bakken.

For i hånda står han og holder Solør Juleakevitt 2019 #1. I år kommer den lokale akevitten i egen juleutgave med nummererte flasker.

– Vi har valgt å begrense opplaget til én batch på 1.500 flasker. Den er med andre ord eksklusiv og det skal være litt jevt å få ta i den - som et fint samlerobjekt, sier Helstad.

LAGRET LENGRE - RUNDERE SMAK

Det er ikke bare det begrensede opplaget som gjør årets lokale potetbrennevin unik - smaken er også annerledes. Den er lagret i 12 måneder på velkjente Oloroso sherreyfat og madeirafat, mot 6 måneder som er lagringstida på Solør Akevitten. 

– Derfor har den litt rundere smak og er litt mørkere i fargen. Den har 11-12 krydderblandinger blant annet appelsin og vanilje, som kanskje ikke er noe man forbinder med akevitt, forteller Helstad.

Og sist men ikke minst, karve.

– Karven er med på å dempe feit mat, så derfor er den tilpasset feit og god julemat.

cognac-bertelsen med på laget

Det er Det Norske Brenneri, som holder til i Grimstad, som kontaktet Bakken og Helstad nettopp fordi de har solgt så bra av Solør Akevitten tidligere i år.

Bak står cognac-gründer Jon Bertelsen som blandingsekspert, også kalt "master blender", mens Bakken og Helstad har vært "master tasters", ifølge dem selv. 

Akevitt-kæra har stor tro på årets juleutgave. 

– Jeg tror folk vil bli overraska over smaken, og jeg håper og tror folk kommer til å like den. Tradisjonen tro, så står det «gærgod» på flaska, og det er den, avslutter Helstad.